Етимони Тимуани, Тувалу

Рекордните 11,400 спортисти от над 200 страни участват в Рио. От тях 20 нации ще бъдат представяни от три или по-малко атлети (с по двама ще са 9 държави). Най-малката делегация е на страната от Южния Пасифик - Тувалу, с един-единствен олимпиец. Ето кои са най-микроскопичните отбори на игрите:

ТУВАЛУ

Кого да гледаме: Етимони Тимуани, 24 г., професионален футболист от А група в родината си. В Рио ще бяга в спринта на 100 м и беше знаменосец на делегацията си от един човек.

Столица: Фунафути

Език: тувалуански и английски

Население: 11,636 души

За страната: Съставена от 9 острова, Тувалу е четвъртата държава с най-малка площ на земята. Намира се по средата между Хаваите и Австралия. Преди да обяви независимост от Великобритания през 1978 г., е известна като острови Епис. Местните ядат кокосови орехи и обичат празниците с танци, известни като фателес.

Любопитно: Държавата притежава мечтания интернет домейн .tv и го продава наляво и надясно, за да си докара доход.

БУТАН

Кого да гледаме: Две жени. Първата ще представя националния спорт №1 - стрелбата с лък. Известна е само с малкото си име - Карма, 26 г., носителка на два медала от игрите на Южна Азия през февруари. Другата е Ленчу Кунзан, на 34 г., и ще участва на 10 м стрелба с пушка.

Столица: Тхимпху

Език: дзонгкха, английски

Население: 742,000 души

За страната: Намира се между Китай и Индия и е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо. Единствената държава, забранила напълно тютюнопушенето. Често провеждани в присъствието на кралското семейство, състезанията по стрелба с лък са съчетани с много ядене и пиене.

ЧАД

Кого да гледаме: Дебютантите Башир Махамат, 19 г., и Бибиро Али Тахер, 18 г., ще бягат съответно на 400 м при мъжете и на 5,000 м при жените.

Столица: Нджамена

Език: арабски и френски

Население: 13.6 млн. души

За страната: Заради огромната отдалеченост от каквито и да било големи водни басейни Чад често е наричана Мъртвото сърце на Африка. Страната е кръстена на едноименното езеро, разположено в западната й част. В Северен Чад се намира прочутото сахарско плато Енеди, където има причудливи скали във формата на жирафи, камили, кули и др.

ДОМИНИКА

Кого да гледаме: И двамата атлети са в тройния скок. Игрите ще са първи за родения в Куба Йорданис Дуранона, 28 г., и за Tea Лафонд (22), която е била студентка в университета на Мериленд и е завършен състезател на троен и висок скок.

Столица: Розо

Език: английски

Население: 72,660 души

За страната: Островната държава на Карибите се слави със своите 365 реки и е популярна дестинация за водни спортове и гмуркане.

ЕКВАТОРИАЛНА ГВИНЕЯ

Кого да гледаме: Рейнафлор Окори, 36 г., ще бяга на 100 м с препятствия в своята четвърта и последна олимпиада. Три пъти тя е стигала полуфинал на олимпиада, а е и трикратна шампионка на Франция в дисциплината, защото има и френско гражданство. Бенжамин Ензема, 27 г., пък ще бяга на 800 м.

Столица: Малабо

Език: испански

Население: 622,000 души

За страната: Разположена е в Централна Африка, както и на атлантическите острови Биоко, Манди, Пагалу и др., известни с прекрасните си плажове.

ЛИБЕРИЯ

Кого да гледаме: Мариан Крома, 22 г., и Еманюел Матади, 25 г., са спринтьори, съответно на 400 м жени и на 100 и 200 м мъже. Двамата учат и тренират в университетите на Мисисипи и Минесота.

Столица: Монровия

Език: английски

Население: 4.5 млн. души

За страната: Намира се на Западното крайбрежие на Африка. Основана е през 1822 г. като колония на освободени роби от САЩ, поради това носи името Либерия и никога не е била колонизирана. След 1989 г. Либерия е разкъсвана от гражданска война, а някогашната преуспяваща икономика е срината. Родина на носителя на Златната топка Джордж Уеа, който дори се кандидатира за президент.

МАВРИТАНИЯ

Кого да гледаме: Знаменосецът в Лондон 2012 - спринтьорът Жиду Ел Моктар, ще бяга на 100 м в Рио. 24-годишната Улей Ба ще участва на 800 м при жените.

Столица: Нуакшот

Език: арабски и френски

Население: 3.1 млн. души

За страната: Граничи със Западна Сахара и с Атлантика и температурите достигат 50 градуса. От жегата местните се предпазват с характерната дреха бубу. Със своите 1,030,700 кв. км Мавритания е на 29-о място по големина в света, но почти цялата е пустиня.

НАУРУ

Кого да гледаме: Овини Уера, 28 г., ще дебютира на олимпиада, след като през 2016-а спечели бронз в кат. до 90 кг в първенството на Океания по джудо. 155-сантиметровият щангист Елсон Бречтефелд ще участва в кат. до 56 кг.

Столица: Ярен

Език: науруански

Население: 13,000 души

За страната: Националният спорт е австралийски футбол. Някога страната е била голямо находище на фосфати за производство на изкуствен тор и офшорна зона, но в момента тъне в корупция и разруха.

СОМАЛИЯ

Кого да гледаме: Бегачите Мохамед Мохамед, 20 г., на 5,000 м, и 19-годишната Мариан Музе на 400 м.

Столица: Могадишу

Език: сомалийски

Население: 10.8 млн. души

За страната: Съществува само де юре - няма единно правителство, обща валута, нито каквито и да е атрибути на функционираща независима държава. Управляват местните племенни военачалници и крайбрежните пирати.

СВАЗИЛЕНД

Кого да гледаме: Сибусисо Маценва, 28 г., на 200 м при мъжете и 23-годишната Фумлил Ндзиниса на 100 м жени.

Столица: Мбабане

Език: свази

Население: 1.11 млн. души

За страната: Разполага със 17 резервата, обитавани от уникални влечуги и птици. Едни от най-големите проблеми са ерозията на почвата, сушите и наводненията, както и че 38.8% от населението е заразено със СПИН.