Тома Биков

Тома Биков е човекът, който познава най-отблизо Ахмед Доган. Не защото е бил в неговото обкръжение, а защото изчете цялото му досие, изготвено от Държавна сигурност. Поради характера на българското обществено и публично пространство през двадесетте години на политическата си кариера Ахмед Доган почти не беше питан за агентурното си минало и за това с какво всъщност се е занимавал като сътрудник на Военното контраразузнаване (ВКР) и Първо главно управление (ПГУ) на ДС. В случаите, в които беше питан, а това се случваше по-често в първите години на демокрацията, той категорично отричаше да има нещо общо с Шесто управление на ДС, а в късния си период не намираше необходимост изобщо да отговаря на подобни въпроси.

Г-н Биков, кой според вас стои зад скандалите в банковата система от последните дни?

- Той е един човек. Казва се Ахмед Доган. Доган е от малкото политици, които могат да проявят такава смелост. Банковата система бе разклатена заради конфликт между един бизнесполитик и един банкер. Доган знае, че когато се разделя с някого, трябва да го унищожи до дупка, за да не може да му отмъсти. Може би ответната реакция бе и разклащането на ПИБ.

Вие сте познавач на Ахмед Доган. Говори се, че той има проблеми с алкохола. Имате ли такива данни?

- С алкохола проблеми имаме всички, които пием (смее се). Не съм запознат с точната му диагноза - доколко е въвлечен в тази история, но съм чувал, че обича да стои на маса. Той не желае да се появява на публични места и да му се задават различни въпроси. И най-вече няма притеснение, че върши някакво нарушение. Той не се появяваше в съда нито по делото за единия милион, които взе като хонорар, нито по това за опита за убийство срещу него. Той е на мнение, и има основание за това, че съдът е под него. Защото той има квота във Висшия съдебен съвет, има квота навсякъде - и в прокуратурата, и във всички звена на съдебната власт. И той се чувства повече като началник на съда, а не като човек, който би трябвало да отиде и да отговори на някакви въпроси.

Наскоро Вежди Рашидов каза, че българският народ се е продал на един дръндарски циганин...

- Аз не бих употребявал подобни изрази.

Въпросът е дали това е така - продал ли се е?

- Факт е, че Доган се ползва с определена обществена подкрепа в определени райони на страната, но неговото присъствие в политическия живот е нееднозначно. Истината е, че той е креатура на бившата Държавна сигурност преди всичко. Дори не е на хората, които гласуват за него, той е създаден от Държавна сигурност и винаги ще бъде в сферата на нейното влияние и на нейния контрол. Той мисли по този начин. Аз не бих казал, че той е дръндарски циганин, а че е един типичен служител на бившата ДС и той не се различава от тези служители на ДС, които са в „Атака", в ГЕРБ, в БСП и в останалите политически сили. Това е Ахмед Доган - нищо кой знае какво извънредно.

Преди време обявихте, че отстраняването на Христо Бисеров от парламента е също част от отмъщението на Доган...

- Хронологията там беше следната - Бисеров е обезглавен от Ахмед Доган, вследствие на което му се повдигат досъдебните производства, а не обратното, както се опитваха да ни внушат. Това, че Христо Бисеров се занимава с енергиен бизнес и е крупен собственик на зелена енергия, има общо с факта, че ДПС се опитваше да сложи ръка върху целия енергиен бизнес в страната. Очевидно има експанзия на ДПС и персонално на Ахмед Доган в енергетиката. Има опит за овладяване на този най-значим български сектор, в който се събират и концентрират най-много пари и който има голяма перспектива през „Южен поток". За мен е очевидно, че различните лобита в БСП са се отказали от желанието си да владеят енергийния сектор. Това дълго време бе цената за запазване на управляващата коалиция между БСП и ДПС. Ахмед Доган предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но въпросът не е кой го е предложил, а защо го е предложил. С всеки ден разбираме защо го е предложил. Виждате, че ДАНС има роля постоянно във всички събития, които се случват. Вероятно, ако Пеевски беше станал шеф на ДАНС, тази роля на Доган щеше да е малка по-голяма. В никакъв случай Доган не е изпаднал в слаба позиция, напротив. Той успява да подчини дори БСП.

Като познавач на Доган кажете как той издържа да не излиза никъде и да стои постоянно у дома си? Това у нормалния човек създава сериозен дискомфорт. Как се справя той с това?

- Властта има и цена. А голямата власт води до това да ходиш с много голяма охрана. Имаш различни притеснения. Не знам дали си стои вкъщи постоянно. Може би си осигурява някакви забавления, но при всички случаи има някакъв дискомфорт, който ние от простолюдието нямаме. Ходим си по улиците свободно и не се притесняваме да се появяваме на някакви места. Но това е цената на политиката, която той води. Защото той не се държи като средностатистически политик от Европейския съюз, а по-скоро като мафиотски бос. Всеки мафиотски бос избягва да се появява на публични места.