сн. CNN

Морският тюлен Роб О'Нийл е човекът, който ликвидира с 3 куршума в главата терорист № 1 Осама бен Ладен при спецоперация на US армията в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г. Първа до самоличността му се добра телевизия Fox, но преди още да излъчи репортажа си за него, британският таблоид ,,Дейли мейл" я изпревари, като се срещна с баща му и публикува обширен репортаж. Всъщност, оказва се, че решението да излезе на светло е на самия Роб О'Нийл. Той се свързал с хора от телевизията и те пристъпили към заснемането на документалния филм ,,Човекът, който уби Осама бен Ладен". Двете части на лентата вече се завъртяха на 11 и 12 ноември.
О'Нийл е отрасъл в щата Монтана, служи в армията от 20 години, а в специалните части - от 16. За това време е изпълнил над 400 бойни задачи. Роб решава да стане военен след нещастна любов, когато бил на 19 години. Така твърди той във филма. Пред ,,Дейли мейл" обаче бащата разказва друга история: двамата излезли на лов и им казали, че към тях ще се присъедини морски пехотинец. И двамата очаквали да видят огромен мъжага с мускули, но видели съвсем обикновен младеж. Тогава Роб си казал, че щом този мъж може да бъде ,,тюлен", защо да не стане и той. Днес често се връщал за кратко в родния си грат Бют, Монтана, където и досега живеят родителите му.
Роб О'Нийл бил член на екип ,,Шест" на ,,морските тюлени", а негови героични изяви са в основата на три филма - ,,Враг номер едно", ,,Капитан Филипс" и ,,Самотният оцелял". Бащата на О'Нийл, който също повлиява за постъпването му в армията, сега обаче се опасява, че след излъчването на филма синът му ще стане мишена на джихадистите от групировката ,,Ислямска държава". По същия повод контраадмирал Брайън Лоузи, началник на Командването на специалните сили на ВМС, разкритикува остро ,,желанието на някои да търсят слава или пари, публикувайки разкрития за секретните им мисии". Самият Роб О'Нийл коментира това така: ,,Хората ме питат дали не се тревожа, че след като съм се разкрил, ще дойдат от ,,Ислямска държава". Аз им казвам: Ще си нарисувам огромна мишена на вратата, нека ми дойдат по-наблизо."
Бившият командос бил част от най-елитните части на US армията, а днес рискува да бъде отлъчен от своя кръг заради решението си да разкрие най-дълбоко пазената тайна. Той получил лично поздравление за това, че е застрелял Осама. Първоначално се появиха множество въпроси около обстоятелствата, при които е бил ликвидиран главатарят на ,,Ал кайда". Имаше спорове дали е убит от един командос или от трима, като най-разпространената версия бе, че О'Нийл е стрелял веднъж и го ранил смъртоносно, а след това други двама командоси го довършили с изстрели в гърдите - а не в челото.
Решението на Роб О'Нийл да разкрие самоличността си е продиктувано от факта, че той губи част от привилегиите и финансовите бонуси, когато напуска ,,Тюлените" след 16 години служба, вместо изискваните по договор 20 години. За това време е участвал в над 400 секретни мисии на четири континента, включително Ирак и Афганистан. В момента живее в едноетажен дом с гараж, пълен с препарирани животни, включително мечка, лос, американски северен елен, дива овца и още дузина други - всички до един негови лични ловни трофеи. В спалнята си има уникален екземпляр на мечка кодяк - един от най-големите хищници в света. Има 52 воински награди и отличия, сред които две сребърни звезди, четири бронзови звезди с лента, медал за воинска доблест с лента, три президентски грамоти за храброст, два медала на военноморските сили.

Баща му обаче се учудва как след всички подвизи на сина му той не е получил най-високото воинско отличие - пурпурното сърце. Неговото обяснение е, че никога не е участвал в операция, в която е имало убит войник - абсолютно всичките му мисии завършват успешно и без нито една жертва. Той бил първият командос, покатерил се на товарния кораб ,,Маерск Алабама", пленен от сомалийски пирати, чиято съдба е в основата на наградения с ,,Оскар" екшън ,,Капитан Филипс". Той участва активно в спасяването на командоса Маркъс Лътрел, изпратен на мисия да убие командир на ,,Ал кайда" и попаднал в клопка. Тази героична мисия е описана във филма ,,Самотният оцелял". ,,Той все още е приятел с Маркъс и често си гостуват", разказва бащата. Третият му подвиг е описан в номинирания за ,,Оскар" филм ,,Враг номер едно", който разказва за мисията за убийството на Осама бен Ладен. Роб О'Нийл вече разкри цялата истина около операцията във втория филм, показан на 12 ноември.
Неговото желание да излезе на светло и да говори за свръхсекретните операции на армията вече предизвика доста спорове. В съвместно послание на върховния началник на Морските тюлени Майкъл Магарачи и на главнокомандващия контраадмирал Райън Лоузи се изразява възмущение от действията му. Те му напомнят, че е поел обет за пълно мълчание до края на живота си и се е заклел ,,да не огласява и да не се хвали с естеството на своята работа и да не търси признание за своите подвизи". Напомнят му, че с разкриването на детайли от секретните мисии, в които е участвал, рискува да бъде изправен пред военен съд. ,,Тайната информация е под строгата закрила на закона", припомнят двамата.
Бащата на Роб защитава решението на сина си: ,,Той нямал право да говори... А какво правят те сега - надуват големия рог и тръбят наляво и надясно, за да му затворят устата. Че какво да прави той сега, след като вече не е войник - може би да стане портиер в кварталния супермаркет!?"
Решението на Роб О'Нийл да се появи във филма на FoxNews е втората му публична изява за последните две години. През миналата година той даде интервю за списание ,,Ескуайър" за бившия съпруг на Шарън Стоун - Фил Бронстийн. Но тогава не разкри самоличността си и само разказа за операцията за убийството на Осама бен Ладен. В списанието го представиха като ,Стрелеца. В интервюто той използва възможността да фокусира вниманието на обществото върху съдбата на бившите войници след края на редовната им служба от 20 години. Той се свързал с Бронстийн още през април 2012 г., когато вече бил решил да напусне ,,тюлените", и споделил, че се страхува от това, че пенсионирайки се по-рано, губи полагащите му се здравни осигуровки и пенсията на бивш командос. В рамките на интервюто съпругата му споделя, че сега се страхувала повече от акт на отмъщение срещу Роб, отколкото преди осем години, когато двамата създали семейство. През миналата година започнали да се отчуждават тъкмо защото трябвало да пази в тайна самоличността си, което води след себе си редица неудобства за цялото семейство. Тя дори стигнала до идеята да си сменят името, за да могат да живеят нормално. ,,Исках да сменим всичко - нашите имена, имената на децата ни, на сметките в банката - да изтрием всичко в миналото и да започнем на чисто. Ние все още се обичаме, а тази тайнственост, в която трябва да живеем, ни убива", разказа съпругата пред Фил Бронстийн. Тя допълни, че в колата им винаги имало торба с пълна бойна готовност - в случай че се наложи да си спасяват живота.
Откакто напуснал армията, Роб изнася лекции из цяла Америка. Една от тях била точно на 2 май 2013 г. - в деня на втората годишнина от убийството на Осама. Той разказвал за операцията за ликвидирането на главатаря на ,,Ал кайда", без изобщо да издаде по някакъв начин, че лично е участвал в нея и дори лично е застрелял Осама.
Роб О'Нийл е вторият войник от 23-мата морски пехотинци, участвали в операцията по ликвидирането на терориста. Другият ,,тюлен", разказал за участието си, бе Матю Бисонет, който през 2012 г. издаде документалната книга ,,Няма лесни дни", за която BG VOICE тогава писа. Там обаче се представи с името Марк Оуен и въпреки това пак бе подложен на критики и заплахи от Пентагона и командването на ,,Тюлените". Той призна в интервю за CBS в началото на седмицата, че е готов веднага да замине отново на акция с морските пехотинци срещу ,,Ислямска държава", вместо да преживее всичко онова, на което е бил подложен през последните две години. И разкри, че всекидневно получава заплахи и тормоз, че написвайки книгата си, е изложил на опасност своите колеги и Америка като цяло. ,,Никога не съм имал такова намерение, разказва Бисонет. - Те са ми като братя, служихме заедно толкова години. Просто исках да кажа на тях и на моите командири: Хайде да поговорим за онова, което направихме, аз нямам какво да крия и мисля, че няма защо да го пазим в тайна! Но те просто ми посочиха с пръст: ,,Изтрий си го от главата!"
Той обаче има намерение да публикува продължение на книгата си под заглавие: ,,Не съм герой: развитието на един морски тюлен". Ръкописът е готов и той го е изпратил за одобрение в Пентагона. Но сега научил, че срещу него е започнало разследване по обвинение в разгласяване на секретна информация и разкриване на военна тайна. Освен това през ноември 2012 г. той бе обвинен в разкриване на военна тайна пред създателите на популярната видеоигра ,,Medal of Honor: Warfighter". В хода на разследването било установено, че Бисонет е уговорил 11 свой бивши колеги да гостуват за два дни в лабораториите на ,,Electronic arts" за сметка на компанията. Това представлява грубо нарушение на ангажиментите, които те са поели, тъй като според договорите си нямали право да получават пари от никого освен от своята бойна част.