TikTok „проактивно и агресивно“ сваля видеоклипове, разпространяващи писмо, написано от Осама бин Ладен, в което излага оправданието си за терористичните атаки от 11 септември 2001 г., се казва в изявление на компанията в четвъртък.

Видеоклиповете, позоваващи се на писмото от 2002 г., което беше публикувано на уебсайта на Guardian преди две десетилетия, се разпространиха в множество социални мрежи по-рано през седмицата.

„Съдържанието, популяризиращо това писмо, явно нарушава нашите правила за подкрепа на всяка форма на тероризъм“, се казва в изявлението на TikTok. „Ние проактивно и агресивно премахваме това съдържание и проучваме как е попаднало на нашата платформа.“

Видеоклипове, анализиращи и отговарящи на „Писмо до Америка“ на Бин Ладен, придобиха популярност в TikTok през последните дни на фона на конфликта Израел-Хамас.

Хаштагът #lettertoamerica е натрупал повече от 10 милиона показвания до четвъртък, преди компанията да блокира търсенията за него.

Клиповете пo-късно се появиха и в социалната мрежа X,

публикувани от писателя Яшар Али, който написа, че „хиляди“ от видеоклиповете са се разпространили в TikTok. 

Самият туит на Али натрупа повече от 11 000 ретуита и 23,8 милиона гледания.

„TikTok потребителите са хора от всички възрасти, раси, етноси и произход. Много от тях казват, че прочитането на писмото им е отворило очите и никога повече няма да гледат на геополитическите въпроси по същия начин“, пише Али.

TikTok от своя страна пише в изявлението си, че броят на видеоклиповете, публикуващи писмото, е по-малък, отколкото се представяше.

Компанията твърди: „Броят на видеоклиповете в TikTok е малък и докладите за това, че са популярни в нашата платформа, са неточни. Писмото не е уникално за TikTok и се появи в множество платформи и медии.“ 

В изявление в четвъртък Белият дом заяви: „Никога няма оправдание за разпространението на отвратителните, зли и антисемитски лъжи, които лидерът на Ал Кайда издаде точно след извършването на най-лошата терористична атака в американската история“.