Православната църква почита на 16 март свети мъченици Савин и Папа, както и св. Аристовул. 

Град Хермопол в Египет бил родният град на свети мъченик Савин, който бил известен в цялата страна и управител на своя град. 

Поради гонението, повдигнато срещу християните по време на царуването на Диоклитиан, много християни били измъчвани и убивани.

Св. Савин оставил своя дом, власт, богатство и всичките си близки и тайно излязъл от Хермопол, като се укривал в далечно село заедно с други християни. Като се заселил в една колиба, той прекарвал там в пост и молитви денем и нощем.

Служителите на идолите търсили навсякъде Савин, княза на Хермопол, за да го подложат на мъчения, но никъде не го открили, за което още по-силно се разгневили. 

Но един бедняк, който идвал за милостиня при блажения Савин и получавал от ръцете му храна и всичко потребно за себе си, взимайки пример от предателя Иуда, дошъл при езичниците и им казал: - Какво ще ми дадете, за да ви предам този, когото търсите?

Те му дали две жълтици.

След това тръгнали след него, дошли до дома, където живеел светецът, обградили го и почукали на вратата. В това време при св. Савин имало шестима християни. Като помислили, че е дошъл някой от братята, те отворили.

Тогава езичниците бързо нахлули в дома и свързали всички. Особено здраво оковали свети Савин с две тежки вериги и след това го отвели на съд пред хегемона на тази страна, който се казвал Ариан. Свети Савин бил разпитван дълго време и много пъти бил принуждаван да принесе жертва на идолите.

Но той не се отрекъл от Христа. Заради това бил изтезаван още по-жестоко - тялото му било разкъсвано с остри железа и горено с огън.

Накрая бил удавен в реката. Заедно с него били измъчвани и останалите шестима християни, които били наградени от Господа със същата слава на небесата. 

Имен ден празнуват Жельо, Вильо, Савин.