Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че вече е създадена организация и координация за почистването на улиците от първите снеговалежи.

"Днес проведохме общински щаб, за да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в града. В следващите дни се очакват първите снеговалежи. Създадена е вече организация и координация за почистването на улиците", заяви Терзиев.

Той съобщи, че 10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен.

"Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Фирмите, ангажирани с почистването, трябва да разположат за реакция при снеговалеж 170 снегопочистващи машини на 56 определени местостоянки на територията на София. Снегопочистващата техника е снабдена с GPS система и може в реално време да се проследи работата й", заяви столичният градиночалник.

Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почистени до 7,30 ч. сутринта.

"В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано като обработките ще се извършват с пясък. На територията на Природен парк "Витоша" обработките ще се извършват също само с пясък. Столичната пожарна и аварийните екипи на общината ще реагират на сигнали", каза още кметът Терзиев.