Масирани спецоперации в търсенето на организатора Абделхамид Абауд и неговите съучастници

Франция преживя най-голямата си трагедия след Втората световна война. Равносметката след нея е повече от черна: 129 убити, 352 ранени, милиони живеещи в постоянен страх. И всекидневни антитерористични операции на полиция, спецчасти и военни, които превърнаха столицата на любовта във военна зона. До всичко това се стигна след серия от терористични атаки, насочени в някои от най-кипящите от живот места в Париж в петък вечерта.

Първите експлозии отекват в близост до емблематичния „Стад де Франс". В този момент там се играе приятелски мач между националните отбори на Франция и Германия. Един човек умира при самовзривяването на първия терорист камикадзе. Още двама като него последват примера му и избухват до стадиона. Вълната от терор е отприщена. Сякаш по сигнал терористи, въоръжени с автомати „Калашников", щурмуват 2 нощни заведения в централен Париж. Това са бар „Le Carillon" и азиатският ресторант „Le petit Cambodge". Нищо неподозиращите клиенти попадат под картечните откоси на джихадистите. Там живота си губят 20 души, сред тях е и българинът Себастиан Броази. Той е застрелян, докато вечеря с двама свои приятели. Идентифициран е по документите, намерени в сакото му. Терористите не спират дотук и се насочват към намиращите се в близост питейни заведения, където продължават кървавата вълна на насилие. Най-жестоко е обаче клането в концертната зала „Батаклан". Там нахлуват трима въоръжени и препасани с експозиви джихадисти. Залата е претъпкана, тъй като тече концерт на американската група „Eagles Of Death Metal". Терористите откриват огън по хората вътре, които се опитват да се спасят, лягайки по земята. Много от тях обаче са покосени от изстрелите на облечените в черно екстремисти. Нападателите са чути да споменават Сирия и Ирак по време на атаката. Полицията успява да се справи с критичната заложническа драма, но не и преди жертвите в "Батаклан" да станат 89, а ранените - над 100. Всички действия на терористите са перфектно координирани. Целият екшън се разпростира в рамките на 3 часа - от 20:20 местно време, когато първото камикадзе се взривява до стадиона, до 23:30, когато полицейският щурм приключва обсадата на „Батаклан". Френските таксиметрови шофьори развозват парижани безплатно, докато в страната е обявен вечерен час, първият такъв от 1944 година насам. Френският президент Франсоа Оланд няма друг избор, освен да затвори границите на страната.

Франция е в траур, а светът скърби заедно с нея. Време за колебание върху това кой може да е извършител на атентатите няма, защото още на следващата сутрин „Ислямска държава" поема отговорността. Терористите разпространяват съобщение, според което „миризмата на смърт няма да напусне френските носове, докато те участват в кръстоносните си кампании". Франция е една от държавите, която бомбардира лагери на „Ислямска държава" в Сирия.

Много страни, сред които и Съединените щати, затягат мерките за сигурност на обществени места - особено по летищата и в районите с концентрация на френско население.

Полицията тръгва по петите на извършителите. Мъртвите терористи до този момент са 7. В изоставена кола в източен Париж обаче са намерени сакове с автомати „Калашников" и други по-малки оръжия, което кара полицията да мисли, че има още участници в кървавата баня, които са на свобода. Претърсват се преградията с преобладаващи арабски общности, за които се смята, че са развъдник на джихадисти. Франция е потресена и от още едно разкритие. Доказано е, че един от взривилите се до „Стад де Франс" е успял да проникне в страната заедно с потока бежанци от Сирия. Европа отново повдига въпроса дали прииждащите тълпи от мигранти се използват от терористичните организации, за да вкарват свои хора на континента. Полша отказва да приема бежанци след трагедията в Париж.

4 дни след фаталната нощ Европа е потънала в страх. Това беше доказано снощи и в Германия - страната, която най-силно приканваше бежанците да търсят убежище на територията й. Там беше отменена футболната среща между Германия и Холандия след заплаха за бомба на стадиона. Появиха се и призиви за отмяна на домакинството на Франция за Европейското първенство по футбол през 2016 година.

Белгийската връзка

Белгия също беше намесена пряко в атентатите. Разследващите са на мнение, че Абделхамид Абауд е човекът, който стои зад организацията на нападенията. Абауд, който живее в столицата Брюксел, е бил в близки отношения с лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Френското контраразузнаване твърди, че са правени неуспешни опити Абауд да бъде свален от чуждестранните войски в Сирия, но неуспешно. Геният зад атаките се е подвизавал в брюкселския квартал „Моленбек", считан за развъдник на екстремисти. Оттам разследващите смятат, че са били дирижирани и координирани терористичните действия.

В сряда рано сутринта продължителна престрелка с автоматично оръжие и експлозии събуди квартал „Сен Дени" в северната част на Париж. Според полицията операцията е за залавянето на Абделхамид Абауд. Допреди това се смяташе, че Абауд е в Сирия. Той обаче не беше в апартаментите, които бяха претърсени.

При акцията са убити поне двама терористи, една жена се е самовзривила в апартамент в квартал „Сен Дени". Полицията е арестувала седем заподозрени терористи. Властите подозират, че тази група е подготвяла нова серия атаки във френската столица. До акцията се стигна, след като разследващите открили мобилен телефон в кола, наета от терористите, организирали атаките в петък.

Междувременно властите продължават издирването на двама терористи, които са участвали директно в атаките от петък. Един от тях - стар партньор на Абауд в уличната престъпност в „Моленбек" - Абдеслам Салах. Роденият  в Белгия мъж е считан за единствения оцелял пряк участник в атентатите. Брат му Брахим е един от самовзривилите се джихадисти във фаталната нощ. Третият брат Мохамед обяви, че не може да повярва какво са сторили братята му и призова беглецът да се предаде на полицията.

Франсоа Оланд: Франция е във война

„Това е ужас", бяха първите думи на френския президент Франсоа Оланд след петъчната трагедия в страната. Държавният глава въведе извънредно положение и затвори границите на страната. Той призова Франция да бъде единна в този момент на скръб и печал, защото именно това е целта на терористите - да видят нацията на колене. Оланд обеща, че врагът ще бъде победен. На следващия ден той свика спешно правителствено заседание, на което каза, че "когато е изправена пред война, държавата трябва да предприеме необходимите действия". Той обаче не поясни какво точно има предвид. После стана ясно, че Франция е засилила въздушните удари над сирийската територия и особено над местата, считани за убежища на „Ислямска държава".

Сянката на „Шарли ебдо"

На 7 януари терорът посети Париж за първи път тази година. Ударът бе насочен срещу сатиричното издание „Шарли ебдо", известно с карикатурите си, осмиващи Арабския свят и религия. Двама тежковъоръжени нахлуват в редакцията и откриват огън, убивайки 12 души и ранявайки други 11. Нападателите успяват да избягат, но после са ликвидирани от полицията. Смята се, че причината за атаката са многократните публикации и карикатури на пророка Мохамед - основателя на исляма. Случаят роди след себе си обръщението „Je suis Charlie", изричано в знак на съпричастност към загиналите и символ на противопоставянето срещу тероризма.