Най-малко 157 души са загинали в суровата зима в Афганистан, съобщава агенция "Тасним". Броят на жертвите се е удвоил за по-малко от седмица, тъй като милиони хора са подложени на минусови температури с минимална хуманитарна помощ. Според доклад на CNN страната преживява една от най-студените зими, с температури до минус 28 градуса по Целзий в началото на януари - далеч под средното за страната между 0 и 5 градуса по Целзий за това време на годината.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) съобщи, че ще предостави помощ като одеяла, отопление и подслон на около 565 700 души, пише news.bg.

Тя обаче отбелязва, че е необходимо много повече на фона на една от най-студените вълни в страната от години.

Над 75 000 глави добитък също са загинали заради студа. Управляващите талибаните уверяват, че са се опитали да помогнат на повече от 1 милион души в цялата страна и все още правят всичко възможно да подкрепят повече семейства в суровото време. Завземането на властта от талибаните през август 2021 г. срина икономиката на Афганистан и преобрази страната, тласкайки милиони към бедност и глад. Беше преустановена и чуждестранната помощ. Санкциите срещу талибанското правителство, спирането на банковите преводи и замразените валутните резерви на Афганистан в размер на милиарди ограничиха достъпа до световните институции и външните пари, които поддържаха зависимата от помощи икономика на страната преди изтеглянето на силите на САЩ и НАТО.