Facebook пусна видеореклами

Преди да се замислим какви ли чудеса на техниката ще ни предложи 2014-та, нека направим една рекапитулация какво ни донесе отминаващата година. Донесе ни смартфони. При това много - на килограм. Последният доклад на анализатори от Counterpoint Research потвърждава, че Samsung и Apple продължават да доминират глобалния пазар на смартфони. Данните в него са доста интересни и показват кои са най-продаваните модели в индустрията. Благодарение на тях разбираме, че с изключение на тези две марки, всички останали брандове продължават да изпитват сериозни проблеми в сектора.

Изминалите 12 месеца бяха изпъстрени обаче и с всякакви други събития в света на технологиите. Освен че на пазара излязоха някои доста обещаващи нещица, не липсваха сензационни разкрития и борсови вълнения. Безспорно едно от най-важните събития през 2013 г. се оказа скандалът с подслушванията. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън предаде в ръцете на медиите около 250,000 секретни документа, от които стана ясно, че US службите са извършвали шпионаж. Истинският скандал в международен план се разигра, когато излезе информацията, че е подслушвана и германският канцлер Ангела Меркел. Натискът от страна на NSA се оказа толкова сериозен, че големите технологични компании се обединиха около искането за забрана за събирането на потребителски данни. Те настояха и за промяна в американското законодателство. Стигна се дотам, че Федералният съд обяви подслушванията за неконституционни. Малко преди това пъкстана ясно, че представители на службите са шпионирали дори платформите на най-големите онлайн игри в света под претекст, че именно в тази среда е възможно уговарянето на терористични атаки. Въпросът докъде ще се стигне с мерките за национална сигурност и ще продължат ли да се престъпват границите на личното пространство, остава в дневния ред и за следващата година. Междувременно Сноудън продължава да се укрива от американските власти и помоли за убежище в няколко държави, повтаряйки отчасти съдбата на Джулиан Асанж, който създаде WikiLeaks.

Социалните медии станаха доста по-пъстри. И то буквално. Twitter позволи създаването и споделянето на кратки видеа. Потребителите на Instagram в САЩ вече виждат реклами в newsfeed-а си, докато Facebook най-сетне се пречупи и разреши видео рекламата. Платформата, създадена от Марк Зукърбърг, изглежда търси нови начини да се справи с отлива на потребители в САЩ - събитие, което може да последва и в други държави и то скоро. На фона на всичко това мобилното приложение WhatsApp добива огромна популярност. Услугата, предлагаща безплатно изпращане на текстови съобщения и обаждания, вече се ползва от 400 млн. потребители.

Светът на социалните мрежи преживя и едно наистина огромно събитие. Twitter направи своя борсов дебют. През октомври компанията подаде официалното си заявление за излизане на борсата, поставяйки си за цел да набере $1 млрд. от IPO-то си на борсата в Ню Йорк. Месец по-късно се оказа, че борсовият дебют на Twitter е достатъчно добър, за да може операторът на едноименната социална мрежа да продаде всички предложени акции.

2013 г. беше показателна в едно отношение - вървим все повече в посока използване на облачни технологии. Гигантът IBM обяви, че ще се съюзи с Google и още няколко компании за лицензирането на технологията Power chip за сървъри, мрежи и съхранение. Ръководителят на екип от технологични евангелисти в Microsoft Патрик Чейнзнън заяви, че вижда бъдещето в т.нар. хибридни облаци, а само най-важната информация ще бъде оставяна в частните облаци на компаниите. От своя страна Microsoft заложи на нов офис пакет, базиран в облака - Office 365.

В хардуерен план също не липсваха интересни събития. Шумът, който се вдигна около безпилотните летателни апарати през тази година, подсказва, че 2014 г. може би ще е доста успешна за тях. Така наречените дрони имат огромен пазарен потенциал и все повече потребители проявяват интерес към тях. Въпреки всичко използването на подобен тип устройства все още трябва да преодолее някои противоречия със законите, особено в районите на летищата, а проблемът трябва да бъде решен преди всичко законодателно. Дроните обаче дават големи възможности за търговски успех чрез иновации. Amazon бързо усети това и обяви, че планира да включи безпилотните самолети в доставките си, за да улесни този процес.

Докато Amazon мисли сериозно в тази посока, Google започна да изкупува по-малки компании, занимаващи се с роботика. Последната ѝ придобивка е известната Boston Dynamics, която стана популярна със създаването на най-бързо тичащия робот в света. Все още не е ясно в каква посока иска да поеме Google, а от компанията не дават повече информация за плановете си. Ясно е само, че проектът, свързан с роботиката, ще бъде поет от Анди Рубин, който някога имаше мисията да извади на бял свят известната операционна система Android.

Освен с роботи, годината беше изпълнена и с нови, все по-интересни преносими джаджи. Идеята, че във все по-малки устройства, ще бъдат вграждани все повече опции, се оказа реална, тъй като на пазара се появи вълна от т.нар. умни часовници. Pebble, Martian, Samsung, Sony, ZTE, Fitbit, Basis, Neptune, Metawatch и Qualcomm вече направиха сериозна заявка, че този тип джаджи изглежда ще навлизат все повече в ежедневието на потребителите. Дългоочакваният умен часовник на Apple iWatch обаче така и не видя бял свят. Някои анализатори твърдят, че можем да го очакваме догодина и то с убийствено красив дизайн.

През тази година отново си припомнихме и безмилостната война на пазара на конзолите, след като бяха представени Xbox One и PlayStation 4. Появата на HTC One, Samsung Galaxy Note III, Nexus 5, iPhone 5S и Phone 5C повдигна отново въпроса за това какви смартфони предпочитат потребителите - такива с по-големи екрани или малки и лесно побиращи се в джоба. Apple въведе Touch ID сензора, който разпознава пръстови отпечатъци. Компанията го вгради в iPhone 5S.

На пазара на таблетите се усети известно напрежение, тъй като конкуренцията става все по-безпощадна. Опасенията на големите производители отчасти се дължат и на очакваната вълна от евтини таблети, която ще залее пазара.

Дали това ще се случи и дали  наистина войната на преносимите устройства ще се пренесе на китката на обикновения потребител, за която ще се борят все повече умни джаджи, предстои да видим. 2014 г. е пред нас!

 

Топ 5 на смартфоните за 2014 г.

1.  Apple iPhone 5S

2. Apple iPhone 5

3. Samsung Galaxy S IV

4. Apple iPhone 5C

5. Samsung Galaxy Note III