Беглик таш

инж. Стефан Апостолов

Едно от свидетелствата за присъствието на траките по Южното Черноморие е Тракийското мегалитно светилищe  в местността Беглик таш край Приморско. Означаващо в превод Данъчен камък, то се намира на около 4.5 км от Приморско над резиденция „Перла" в Приморската планина на надморска височина 128 м и е с площ 6 дка. Смята се, че е без аналог в България.

Представлява мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, когато ритуалите, митовете и легендите са били част от всекидневието.

Археолозите определят Беглик таш като ритуално място от II век пр.н.е. до началото на IV век сл.н.е. По това време областта е населена от тракийското племе скирмиани, които имат славата на най-древните металурзи в Тракия. Те населяват крайбрежните хълмове на Странджа планина (планината на стражите) и Меден рид (Бакарлъка) и снабдяват с медна руда другите тракийски племена и крайморски народи. Техният владетел е върховен жрец, а резиденцията му е изградена високо над река Ропотамо на известната скала феномен Лъвската глава. Пътят между Беглик таш и Лъвската глава бележи свещено пространство, в което се намират комплекси от тракийски могили, долмени и малки скални светилища. Това богатство на древните паметници дава повод Приморската планина на десния бряг на р. Ропотамо да бъде наречена Свещената планина на траките металурзи.

На  централната част на светилището с диаметър 56 м са намерeни глинени съдове, монети, каменни оръдия на труда, оръжия, кремъци и др. Скалните елементи от ритуалното пространство са с естествен произход, но някои са местени и по тях има издълбани ритуални знаци. Разположението на светилището е стратегическо, с красива панорамна гледка към морето и околностите.

Входът е от югозапад и скална пътека води в центъра на комплекса, където е разположен каменен трон, от който тракийският цар жрец ръководи церемониите. Сядайки на изсечения каменен трон,  всеки ще почувства силата на великия тракийски жрец и пред вас ще се открие цялата площадка (тераса) на светилището. Особено впечатляващо е слънцеосветяването следобед, около 15 часа, когато благодарение на югозападната позиция на Слънцето всичко в светилището грее.

Каменното „Брачно ложе" се състои от централен камък под формата на легло. Главите на лежащите са ориентирани на изток. Според учените върху него жрецът и жрицата ритуално представят брака между бога Слънце и богинята Майка Природа. Свързва се с култа към плодородието. В ограденото от два жертвени камъка с издълбани в тях вади, свързани с улеи за преливане на ритуални течности, са използвани по време на мистериите. В много от скалите на площадката са издълбани ями, които са или за четирите свещени течности - вода, вино, мляко, зехтин, или за събиране на чиста дъждовна вода.

Най-високият камък, заемащ северната точка в ритуалния кръг, е белязан с изсечена на върха му „Божествена стъпка" на бога Слънце с дължина 60 см и ширина 34 см, обърната в посока изток-запад. Тя може да се види, ако се изкачите на камъка отгоре и усетите топлината на слънчевите лъчи. Същата „Божествена стъпка" - на Богинята Майка, се вижда в срещуположната южна страна, в подножието на скалната тераса, на по-малък заоблен камък. Стъпвайки там, се усеща силата и връзката с Богинята Майка Земя. Божествените стъпки маркират най-вътрешното свещено пространство, определено само за посветените да участват в загадъчните ритуали.

Зад централната площадка на мегалитното светилище се вижда „астрономически часовник" - слънчев часовник, струпвания на 16 плоски кръгли камъни, изправени на ребро. Източната част от кръга се заема от три огромни заоблени камъка - менхери, всеки тежащ около 100 тона. Един от скалните късове е с формата на обърнато сърце - Апостол таш. Според археолозите е поставен с цел да прикрива обредите в Свещената пещера от очите на непосветените.

В лявата посока лабиринтът от скали води до Царството на Хедес. Това е тясна  десетметрова цепнатина в скалата точно в посока север-юг, през която избрани хора преминават пътя на изпитанието (който е грешен, не може да мине през нея). Свързва се с Орфей и легендата за слизането му в Подземното царство. Преминавайки през цепнатината, всеки изпитва силното енергийно влияние на това място, освобождава се от негативността на всекидневието, чувства се прочистен и благословен.

Свещената пещера представлява гигантски долмен и се състои от две странични плоски скали за колони и една хоризонтална плоча отгоре. Тя символизира утробата на Майката Природа. От нея ритуално се ражда царят жрец.

Тракийското светилище Беглик таш е пример за дълбоко преклонение на създателите му към природата, към нейните естествени творения, които само са белязани от човешките знаци, за да подчертаят божествената им красота и вечност.

Както посочихме по-горе, резиденцията на върховния жрец е изградена високо над река Ропотамо на скалата феномен Лъвската глава, на 2,5 км на запад от Беглик таш.