Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба официално потвърди, че е наредил да се ограничи предоставянето на консулски услуги за украинци в мобилизационна възраст, които са в чужбина.

Според министъра престоят в чужбина не освобождава украинския гражданин от отговорности към родината, за която "в условията на пълномащабна руска агресия основен приоритет е защитата от унищожение".

"Как изглежда сега: мъж в мобилизационна възраст е заминал в чужбина, показал е на държавата си, че въпросът за нейното оцеляване не го засяга, а след това идва и иска да получи услуги от тази държава", написа Кулеба в социалната мрежа X.

"Ако тези хора смятат, че някой там, далеч на фронта, ще се бори и ще дава живота си за тази държава, а някой ще седи в чужбина, но в същото време ще получава услуги от тази държава - нещата не работят така", продължи той.

Министерството на външните работи на Украйна скоро ще предостави актуализирани разяснения относно новата процедура за получаване на консулски услуги за мъже в мобилизационна възраст. "Така ще е честно", добави министърът.

Ден по-рано украинските медии разпространиха писмо от първия заместник-министър на външните работи Андрей Сибига, в което се посочва, че от 23 април Министерството на външните работи преустановява консулските действия въз основа на заявления от украински граждани мъже на възраст от 18 до 60 години.

Както бе отбелязано, тази забрана ще остане в сила, докато Министерството на външните работи не получи разяснение относно разпоредбите на закона за мобилизацията, който влиза в сила от май. Дотогава украинците, подложени на забраната, ще могат да получават само документи за връщане в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за мобилизацията на 16 април. Този закон, наред с други неща, предвижда, че без актуализиране на документите за военна регистрация военнослужещите украинци няма да могат да получават услуги в консулствата на страната в чужбина, включително получаване на задграничен паспорт.