Свързвана с депутата от ДПС панамска офшорка е регистрирана с помощта на фамозната компания „Мосак Фонсека", съобщи в блога си финансовият журналист Мирослав Иванов. Става дума за фирмата Sibole Services Incorporated, която е регистрирана през май от панамската фирма MF Legal Services, която е част от структурата на Mossak Fonseca, потвърди проверка на Клуб Z в Търговския регистър.
Наименованието MF във фирмата регистратор е абревиатура от Mossak Fonseca (Mossfon). Ето и факсимиле от документа:
Панамската офшорка е собственик на българската компания „Сиболе сървисис инкорпорейтид България", която през 2012 г. купи строителната фирма „Техноекспортстрой" с кредит от Корпоративна търговска банка.
В интервю за телевизията BIT бившият шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев посочи „Техноекспортстрой" като компания, която е под контрола на Пеевски. В момента собственик на „Техноекспортстрой" не е „Сиболе сървисиз", а фирмата „Тамос" АД.
Скандалът, наречен „Досиетата „Панама", гръмна миналата неделя, след като стана ясно, че компанията Mossak Fonseca е била използвана за укриване на доходи и данъци от държавни глави и знаменитости от цял свят. Заради аферата исландският премиер Зигмундур Гунлаугсон подаде оставка.