Световни експерти по музика често казват, че българските фолклорни танци носят  неповторимо магично усещане. А за хората, които са истински любители на танците, българските фолклорни ритми се превръщат в тръпка за цял живот. Затова не е странно, че хиляди българи, живеещи по всички краища на света, продължават да носят любовта към фолклора и да се занимават с народни хора.

Истината е, че освен стотиците любителски клубове за народни танци в България, а и големият брой в Канада и САЩ, активна дейност развиват и много такива формации в Европа, дори в Австралия, Нова Зеландия и Япония. Именно този  интерес  провокира подготовката на голям международен фестивал за любители на български народни танци. Организаторите предвиждат той да бъде ежегоден и отворен за всички любителски клубове по света.  В момента е в ход избор на локацията за стартовото издание, като се знае, че това ще бъде град в Централна Европа. Очаква се за първи път форумът да се проведе към средата на 2015 г.

В програмата на фестивала са заложени три състезателни категории - автентични хора, хореографска разработка и надиграване по двойки. Извън състезателната част ще се провеждат фолклорни работилници с уроци както за напреднали, така и за начинаещи. Водещи на роботилниците и участници в журито ще бъдат изтъкнати български хореографи, които ще предават опит и ще вдъхновяват любителите в тяхното патриотично хоби.

В момента ентусиастите - организатори на международния фолклорен фестивал за любители „У бре,  де бре!" опитват да подпомогнат финансирането на проекта чрез платформата INDIEGOGO. Тя дава възможност на всички радетели на родната българска кауза и приятели на българския фолклорен танц  да подкрепят форума на адрес:   https://www.indiegogo.com/projects/u-bre-de-bre-bulgarian-folk-dances-festival/x/9050650