Църквата „Света София“, която става роден дом за първите ученици от едноименното училище

Все повече деца се раждат в нашите семейства далеч от Родината. За периода май 2014 - май 2015 г. те са най-малко 19 хиляди, поне на толкова от тях са били издадени ЕГН-та. Няма точна статистика колко точно българчета са се родили в САЩ. Доколко децата ни ще се чувстват българи зависи не само от семейната среда, но и от допълнителното им участие в  различни български събития, както и от възможността им да посещават българско училище.

Идеята за поддържане на българския дух у българските имигранти в Америка е съществувала дори когато те са  мислили за себе си  като за невъзвращенци. Така още през далечната 1975 година група българи регистрират църквата и училището „Света София".

Години наред  всеки неделен ден, съвсем безвъзмездно, едно родолюбиво семейство - Антония и Милко Буневи, учат децата на малобройните по това време наши имигранти на български език. Милко Бунев е син на Борис Бунев и племенник на  Мара Бунева - революционери и видни дейци на ВМРО от времето на Първата световна война.  Семейство Буневи организира много „вечеринки", на които участниците вдъхновено рецетират и пеят, облечени в „български стил" и със собственоръчно ушити трикольорни ленти. Сценки или цели пиеси от националното ни творчество също са били част от програмата. Огромна заслуга при организацията и поддържането на училището е имала госпожа Антония Бунева.
Година след година животът се променя, семейство Буневи се връщат в България, идват нови учители, а училището към църквата продължава да съществува и да събира българчетата и техните родители.

След  1989 г. започва новата имигрантска вълна и броят на българите в Чикаго и на децата им расте с всяка изминала година. Старата църква отеснява. По идея на отец  Грую и с ентусиазма и подкрепата на много българи се изгражда новата църковна сграда в Дес Плейнс.
В нея се помещава и училището към църквата „Света София". Много са учителите, които започват „американската" си кариера като преподаватели по роден език именно тук, в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището.

През 2002 година с откриването на новата сграда по идея на тогавашния координатор на училището и член на църковното настоятелство - госпожа Боянка Иванова - училище „Света София" , както и училището към църквата „Иван Рилски" са лицензирирани. По-късно църквата и училището са отличени за своята духовна и образователна дейност с орден „Иван Вазов". През годините двама български президенти - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго идват в църквата и в училището към нея.

През последните години училище „Света София" е регистрирано по Постановление №334 на Министерския съвет в България, а преди това работи по програмата „Роден език и култура зад граница", има и регистрация в Illinois Board of Edication.
Днес разговорът за българските училища зад граница е изместен върху липсата на финансиране от страна на държавата, трудностите при ползването на учебници и задължителното създаване на адаптирани версии на всички помагала. Затова разказът за училища като „Света София" е необходим. За да припомни на отговорните институции в България и на цялата наша общественост, че учебните заведения извън страната съществуват не от вчера, че са носители на възрожденския дух и че имат важна роля за запазването на българщината, затова трябва да получават нужната грижа, за да могат да изпълняват своята мисия.