Николай Тошев има 8-годишна присъда зад гърба си. Сега е на свобода срещу подписка

Светлана Йорданова

Да влезеш като дребен дилър в търговията с дрога, е като да те завлече мъртвото вълнение - отнася те. Любимите ти хора или затъват с теб, докато опитват да те издърпат, или те пускат и се давиш. Такава е личната драма на трима свидетели срещу банда от Варна, която през 2014 г. опитва да наложи монопол в бизнеса с марихуана, хероин и кокаин в морската столица и околните курорти. За неин тартор спецпрокуратурата сочи Николай Тошев-Чирпанския.

Единият свидетел разказва, че бандитите принудили майка му да продава дрога със заплахата да осакатят сина ѝ с нож. Той бил наркоман на метадонова програма и научил за рекета от нея едва когато тя била арестувана.

Друг дилър - Деян Михалев-Бузито, е бил под закрилата на бюрото за защита. При разпита той казва, че го накарали да продава наркотици, за да покрие 5000 лв. дълг на брат си Михаил с прякор Мишара. Двамата на няколко пъти искали да се откачат, но не успели.

Варненската група действа от март до 29 юли 2014 г., когато започват арести. За Чирпанския се твърди, че е доверен човек на Радослав Калчев-Черния Роди. Той изчезна в края на януари 2015 г. и бе обявен за издирване. Според спецслужбите Роди първо отишъл в Тайланд, но после се скрил някъде във Виетнам или Китай. Той не е обвиняем по наркоделото, а по друго - срещу бандата, заподозряна за убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков и строителния предприемач Митко Дамянов и жена му. Разследването за смъртта им е на приключване.

По наркоделото на съд са дадени 4-ма - Чирпанския като главатар, Галин Мирчев-Жорко и Ивайло Гъдев-Чупито като членове на бандата. Сред тях попада и Георги Стойков от Благоевград, спипан с наркотици в колата. Разследван е и Недялко Цвятков-Чубака. За него казват, че бил като брат на Чирпанския. Той обаче се укрива и го издирват у нас и в чужбина.

Според прокуратурата Чирпанския се насочва към наркотиците, след като излиза от затвора през март 2014 г. Свързва се с Жорко, Чупито и Чубака с цел да наложи контрол на продажбата на кокаин, амфетамин и марихуана във Варна и Златни пясъци. Чирпанския и Чубака финансират и осигуряват доставките на дрога от страната. Една от тях е засечена през април, когато е докаран хероин от София с мерцедес на името на балдъзата на Чирпанския. Той отговарял и за „централата" - телефон за поръчки на дрога, известен на малцина.

Жорко и Чупито зареждали дилърите и събирали постъпленията. Чубака пък бил „силовакът", който трябва да се справя с нелоялни играчи или конкуренти. Мишара разказва при разпити, че бил нает да намира дилъри, които да пласират хероин и марихуана в кв. „Аспарухово". С Чирпанския се запознал във варненския затвор преди 10-ина години. По това време бил обвинен в кражба. Като излязъл, го потърсили Петрито и Мазния. С тях се знаел от деца. Като младежи двамата тренирали бокс и „заякнали". На срещата му обещали, че ако намира пласьори, ще има процент от печалбата и „протекции от сериозни хора".

„Отначало не ги взех насериозно, знаехме се от дълго време и не можех да си ги представя в тази светлина. Но постепенно те успяха да ме убедят", казва Мишара. Известно време той вършел работа, за седмица отчитал оборот докъм 16,000 лв. от продажба на хероин и марихуана. После започнали арестите.

„Взеха да си измислят някакви липси, които искаха да удържат от мен. Реших да се откажа. Така се случи, че ме задържаха по обвинение в палеж и тогава разбрах, че са накарали брат ми да работи за тях", обяснява Мишара. Той проговаря за йерархията в групата и за ред престъпления, за които срещу четиримата подсъдими няма конкретни обвинения.

Според Мишара Петрито, който бил едър мъжага, и Мазния били „ударниците", които плашат и бият шанаджиите. На наказателни акции ходели и други. Чубака се появявал, когато стане напечено или има отпор. Бригадата тръгвала с ножове, боксове, бейзболни бухалки, водопроводни тръби и маски. Ползвала „всичко, което става за удряне". Мишара твърди, че е свидетел на отвличане на дилър. Трима извикали Борислав И. на среща и го замъкнали в хотел. Тормозили го да прави лицеви опори и накрая го пребили.

Дилърът се хванал да работи на строеж, за да се издължи, но закъснял. При боя припаднал и един от биячите уринирал върху лицето му, за да го свести. След гаврата мъжът повече не се появил във Варна.

Мишара също изял бой от аверите си, след като веднъж не събрал парите от пласьорите си. Причакан бил пред бара „Бакарди" в „Аспарухово" и го закарали на детска площадка до военни блокове. Крещели за парите, удряли го и го ритали. Дали му една седмица да се отчете. Мишара твърди, че вече не участва в наркотърговията, защото платил висока цена - лежал по затворите, негови близки починали, скъсал с първата и втората си жена. Покрай него затънал и брат му - Диян Бузито. Той разказва в полицията, че един ден в дома му дошли 3-ма души. Казали му: „Няма как, трябва да започнеш да работиш, за да изплащаш борчовете на брат си."

„Не бях съгласен, но бях наясно, че те няма да спрат да ме притесняват, докато тези пари не се платят. Нямах друг избор и се съгласих", обяснява Бузито. Една година му приспадали почти всичко за борча, вземал само по 50-ина лева на месец. В телефона му под номера били записани 20-30 дилъри, на които давал трева и амфетамин. През 2008 г. брат му излязъл от затвора. Той искал да се откаже, но не му разрешили.

„Знаех прекалено много, за да ме оставят на мира", казва Бузито. По негови сметки средно на месец от трева лейтенанти си делели по 1,500 лв. Между 100,000 и 200,000 лв. пък бил месечният оборот от кокаин и хероин. Бузито станал шофьор на един от хората на Чирпанския срещу 100 лв. на ден. Понякога возел и силоваци. На връщане всеки път слушал как си разказват кого и с какво са били. Веднъж смазали от бой шанаджия зад жилищен блок и го душили с маркуч. Друг път продавач на дрога едва не умрял, след като при побой си глътнал езика.

Като другите и Бузито опознал арестите. Щом го пуснали през 2013 г., получил оферта да продава марихуана. Отказал, защото жена му била бременна и решил, че повече няма да се занимава с това. Бузито твърди, че „се страхува истински" от хората, за които е работил: „Те са готови на всичко за пари и власт. Безскрупулни са и могат да стигнат до крайности. Един ден ще ми търсят сметка за това, което съм казал."

Брат му също е под стрес. „Сигурен съм, че ще последват някакви ответни действия. Ще ми пратят хора, въпрос на време е. Може да са от друг град, каквато е практиката", казва той. Сред свидетелите срещу бандата има 3-ма с тайна самоличност и 3-ма полицаи. Ченгетата научават, че нови играчи притискат дилъри във Варна и искат разрешение да ги подслушват. Закачат се за телефон на Чирпанския и разчитат кодовете за поръчки и доставки на дрога. Например, когато клиент каже: „Прати ми Малкия", Чирпанския звъни на Жорко и му казва къде да отиде.

Полицаите следят и контактите му с Джуджето, Чупито, Черния Роди и Чубака. Така узнават за предстояща наркосделка. За нея по-късно проговаря и арестуваният Георги Стойков. През юли 2014 г. Чирпанския, с когото се знаят от затвора, му се обажда по телефона и пита как върви 1 кг "трева" (марихуана). Стойков казва, че в зависимост от качеството е между 3,000 и 5,000 лв. Уговарят се, като тръгне от Петрич за морето, да звънне. Да каже само, че идва на плаж и носи ракия, ако е домашна (тревата е от Петрич).

На 29 юли Стойков тръгва с аудито на брат си и 6 пакета с общо 1301,65 г марихуана (за 7809 лв.). Обажда се по телефона според уговорката. Дрогата е скрита в кухини около калниците и под предния капак. Две мостри са при филтъра на климатика. По указание на варненци той паркира до мол. Чирпанския и Жорко пристигат с БМВ. Единият пита: "Тревата в колата ли ти е?" И дава знак на Стойков да го последва. Полицаите се появяват в мига, в който 2-те коли потеглят. Насъбират се зяпачи. Сред тях е и Божан Ц., за когото имало оперативна информация, че продава кокаин. Той започва да снима ареста. Стойков казва на полицаите къде е скрита дрогата.

В края на 2015 г. спецпрокуратурата внася в съда обвинителен акт. От подсъдимите само Стойков дава обяснения, другите трима отричат обвиненията и мълчат. Адвокатите им твърдят, че свидетелите по делото са компрометирани и няма доказателства за организирана банда и държане на дрога. Няколко пъти делото се отлага и предстои да се гледа на 2 юни. Документите срещу Чубака са отделени в друго дело. Службите нямат данни да е напуснал България.

Тук са и повечето от свидетелите. Снишили са се и тръпнат да не ги застигне отмъщение. Един дори не се явява на процеса и съдията праща полиция да го доведе принудително.

Жертва на бригадата: Ритаха ме, един ме захапа за ухото до кръв

„Казах, че не искам да продавам наркотици. Един ден около 11 ч., докато вървях към Окръжна болница, видях в „Нисан" Чирпанския, Петрито и Мазния. Запътиха се към мен с бухалка. Аз и жена ми побягнахме. След няколко дни човек, който работи за тях, ме предупреди да се пазя, защото се готвели да ме залеят с киселина. Беше наркоман от селата. Две седмици след това 5-има ме хванаха пред магазин до училище „Елин Пелин", разказва свидетелят срещу бандата Александър А. Твърди, че го замъкнали в храсти наблизо и почнали да го бият и ритат в бъбреците. Един от нападателите го захапал за лявото ухо и то започнало да кърви.

„Докато ме биеше, казваше, че ако не продавам хероин за него, ще стане лошо. След това Чирпанския го задържаха", казва Александър.