„Йорданов 1“

Студенти от Техническия университет в Пловдив са почти готови с точно копие на първия български самолет „Йорданов 1". Инициативата им е по повод 100-годишнината от полета на Асен Йорданов, който е конструктор, строител и кръстник на самолета. Самото честване на годишнината е на 10 август. Според преподавателя по специалност aвиационна техника и технологии д-р инж. Стоян Аврамов „Йорданов 1" е имал отлични летателни качества за своето време, с конструкция от метал, дърво и плат с уникални елементи. За първи път при него е въведено т.нар. трето крило. „Опитахме се да спазим технологията по изграждането на самолета от 1915 г., както и материалите, вложени в създаването му", каза инж. Аврамов. Той уточни, че копието няма да може да лети, тъй като парите, с които са разполагали, не са стигнали за необходимите двигател и модификация на конструкцията. При повече средства обаче би могло да се направи и летяща реплика. Сегашното копие ще се предостави на Музея на авиацията в Крумово.

Името на Асен Йорданов (1896-1967) днес е известно повече по света, отколкото в самата България. Дори тук, в САЩ, в специализираните авиосреди го почитат като икона на авиацията. Първоначално той кръщава самолета си „Експрес", окончателното си име машината получава по-късно. Участвал е също в конструирането на „Боинг", изтребителите „Локхийд P-38", „Лайтнинг" и „Къртис хоук 81", бомбардировачите Б-24 и Б-29, както и на транспортния самолет „Дъглас DC-3".

Това не е всичко - Асен Йорданов е създател на въздушната възглавница (еърбег), а също и на апарата „Джордафон", дал основата на днешния телефонен секретар.

Асен Йорданов конструира машината едва 19-годишен. Две години по-късно емигрира в САЩ, където остава до края на живота си. Птичето каца на рамото му през 1921 година, когато Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. Асен Йорданов и още един българин - Гаврил Стоянов, успяват да заминат, след като правителството на Александър Стамболийски ги спонсорира с $6,000. Двамата пристигат в Америка, но състезанието се проваля заради липсата на други участници.
Асен решава да остане, завършва тук аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Издава 9 книги и учебни помагала за авиоинженери и пилоти, преведени на няколко езика, но не и на български. Едва този месец фондация „Български ВВС" ще издаде на български език най-прочутата книга на Асен Йорданов „Вашите криле", която е комплексно пособие за тогавашната подготовка на пилоти. Нейната премиера в Америка е през 1936 г., после е преиздавана през 1939 и 1942 г. Отпечатани са повече от 250,000 екземпляра. Преведена е във Франция, Италия, бившия СССР и Полша, но не и в Родината на автора.

В САЩ Асен Йорданов открива авиационно училище, което добива слава на най-авторитетната школа за подготовка на пилоти за гражданската авиация на САЩ. За своите заслуги Асен, наричан Джорданоф, а на галено Джери, е обявен за почетен гражданин на Ню Йорк. На летище „Ла гуардия" е поставена паметна плоча с името му. Негови лични вещи и архиви са изложени в Музея за авиация и космонавтика „Смитсониан" във Вашингтон. Имал три брака, но не е оставил наследник. Умира на 71 г.,  последното му желание е било прахът му да се разпръсне от самолет над Америка.
Първият BG самолет е патентован в България след редица изпитания от Министерството на войната на 10 август 1915 г. Ведомството купува машината за 16,000 лв. и го зачислява като учебно средство в състава на Аеропланното отделение под името на своя създател „Асен Йорданов".

Музеят на авиацията ще е домакин от 8 до 10 август на изложението „Построено от българи". Там ще могат да се видят още различни летящи машини, свръхлеки самолети, моторни парапланери и делтапланери, конструирани и изградени от българи. Тъй като от аероплана на Йорданов не е запазена нито една скица, той се прави по снимка, така че репликата ще е около 90 процента. „Йорданов 1" е с параметри 8 метра дължина и 15 метра при разперени крила. Той е биплан (двуместен), с мощен 4-цилиндров двигател с водно охлаждане и мощност 100 конски сили. За час е горял 120 литра гориво и 30 литра масло. 1,500 метра е максималната височина, която достига, а максималната му скорост е 85 км/час.
Специалистите обаче са песимисти, че на този етап е възможно в България отново да има самолетостроене, което е било в разцвет в страната през първата половина на миналия век. През годините този отрасъл е смазван два пъти. Първия път с диктата на Ньойския договор през 1919 година, когато забраняват на България да има авиация. Самолетите са унищожени, а личният състав е уволнен. Втория път окончателно самолетостроенето е убито с преврата на Отечествения фронт през 1944 година, когато комунистите решават, че всякаква авиотехника България вече ще купува от СССР, поради което няма нужда да строи своя.

Преди това в продължение на десетилетия на базата на „Йорданов 1" в България се изграждат три самолетостроителни предприятия - Държавната аеропланна работилница в Божурище, „Капрони Български" в Казанлък и Държавната самолетна фабрика в Ловеч. Първото е създадено през 1926 г. и произвежда самолети до 1941 г. Оттам са излизали моделите ДАР- 1 до ДАР-10. Началото е поставено от германския инженер Херман Винтер. След това базата се мести в Ловеч. В нея се произвеждат самолетите ДАР-9 „Синигер", както и ЛАЗ-7, ЛАЗ-7М в серийно производство. ЛАЗ-8 един екземпляр, ЛАЗ-12 и С-12 прототипи. Тук са произведени най-много самолети от типа ЛАЗ-7 - 150 броя, и ЛАЗ-7М - 160 броя. Фабриката спира окончателно производството си през 1954 г. Също през 1926 г. се строи и „Капрони Български". В нея влага капитали чешката авиационна фирма „Аеро-Прага".

През 1930 г. фабриката се купува от италианската фирма „Капрони". Тя произвежда самолетите КБ-1 „Пеперуда", КБ-2,3,4 „Чучулига І, ІІ, ІІІ", Капрони-309 „Гибли", КБ-11 „Фазан". Дейността е преустановена през 1942 г. Така за 30 години активно самолетостроене в България са произведени над 600 самолета от 23 типа, предимно военни и учебни.

Джорданоф е най-великият
Ето какво е написал за Асен Йорданов американският авиоспециалист Дейвид Ърл: „Деветдесет на сто от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданоф. Почти всички от стоте хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат и пръв в това отношение.

Тренингът по неговите думи ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война. Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданоф. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно методично средство книжнината на българина."