Съветът за сигурност на ООН прие изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на плана за прекратяване на огъня в Газа. Вашингтон води интензивна дипломатическа кампания, за да накара Хамас да приеме предложението.

Текстът - приет с 14 гласа „за“ и въздържал се глас на Русия - „приветства“ предложението за примирие и освобождаване на заложници, обявено на 31 май от президента Джо Байдън. Той настоява „страните да изпълнят изцяло условията му без забавяне и без условия“. В резолюцията се казва, че Израел е приел плана за примирие и „призовава Хамас също да го приеме“.

Хамас заяви, че „приветства“ гласуването.

Съединените щати, които са верен съюзник на Израел, са широко критикувани за това, че са блокирали няколко предишни проекторезолюции на ООН, призоваващи за прекратяване на огъня в Газа. Но в края на миналия месец Байдън стартира нови усилия на САЩ за постигане на примирие и освобождаване на заложниците.

„Днес ние гласувахме за мир“, заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд след сесията на ООН.

"Днес този Съвет изпрати ясно послание на Хамас: приемете споразумението за прекратяване на огъня, което е на масата. Израел вече се съгласи с тази сделка и боевете можеха да спрат още днес, ако Хамас направи същото."

Въпреки това сделката остава несигурна, тъй като представители на Хамас настояват, че всяко споразумение за прекратяване на огъня трябва да гарантира окончателен край на войната - искане, което Израел категорично отхвърля, като се заклева да унищожи Хамас и да освободи останалите пленници.

Според предложението Израел ще се изтегли от населените места в Газа, а Хамас ще освободи заложниците. Прекратяването на огъня ще продължи първоначално шест седмици, като ще бъде удължено, докато преговарящите се стремят към окончателно прекратяване на военните действия.