Общественият доставчик на комунални услуги в Сиатъл моли около 1,5 милиона потребители в района да използват по-малко вода, тъй като в по-голямата част от щата продължава да има суша, предаде Асошиейтед прес. 

Жителите бяха помолени в сряда да спрат да поливат тревните си площи, да намалят времето за вземане на душ, да пускат само пълни перални и съдомиялни машини и да поправят течащи тръби и течащи тоалетни, се казва в съобщение на уебсайта на дружеството. 

Необичайно сухото лято, както и прогнозата за продължаващо засушаване, включително потенциално забавяне на продължителните есенни дъждове, предизвикаха опасения за наличието на достатъчно вода за хората и рибата, заявиха от предприятието.

"Нашият хидроложки модел предполага източване на планинските ни резервоари. Нивата на водата вече са по-ниски от средните и ние се приспособяваме, за да поддържаме адекватно водоснабдяване за нашите клиенти и реките тази есен", каза в онлайн изявление Елизабет Гарсия, специалист по планиране на водните ресурси в комуналната компания.

Гарсия каза, че клиентите са помолени да използват по-малко вода, докато не падне достатъчно дъжд, за да се напълнят планинските резервоари до необходимите нива. За последен път подобно искане е било отправено през 2015 г., заявиха от предприятието.

Ако условията не се подобрят, Сиатълските обществени комунални услуги могат да наложат ограничения на водата.