Апелативен съд възстанови ограниченията за изказвания, предназначени да защитят екипа на съдията по гражданското дело за финансови измами на Доналд Тръмп в Ню Йорк, след като съдът съобщи за поток от онлайн обиди, предаде АФП.

Бившият президент на САЩ, заедно с две от децата си - Доналд-младши и Ерик Тръмп, е обвинен, че през 2010 г. е надул стойността на недвижимите активи на Trump Organization с милиарди долари, за да получи по-изгодни кредити от банките. От лагера на бившия президент отричат да са извършвали измами.

На втория ден от този високорисков процес за империята за недвижими имоти на републиканеца, на 3 октомври, съдия Артър Енгорън забрани на страните да правят каквито и да било публични коментари за екипа му, след "унизителна" публикация за главния му секретар в профила на Тръмп в социалната мрежа Truth.

След това съдията наложи две глоби на обща стойност 15 000 долара на републиканския милиардер за нарушаване на забраната, като постанови, че нападките на Доналд Тръмп могат да насърчат неговите поддръжници да нападнат служителя на Енгорън или други членове на екипа му.

От началото на съдебния процес републиканският лидер в президентските избори през 2024 г. е присъствал на няколко изслушвания, защитил се е, като е дал показания на 6 ноември, и се очаква отново да застане на свидетелската скамейка на 11 декември. Той яростно нападна съдията, когото определи като "бандит", и главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, която нарече "корумпирана" и "расистка".

На 16 ноември обаче апелативният съд спря действието на тези ограничения, докато разглеждаше жалбата на адвокатите на бившия президент.

С решение, постановено на 30 ноември, съдът окончателно отхвърли жалбата и възстанови ограниченията за изказвания.

По време на разглеждането на жалбата съдебен служител посочва в писмен документ, че "съдията и неговият екип ежедневно са заливани от стотици заплашителни и сплашващи телефонни обаждания, съобщения и имейли", някои от които с антисемитски характер.

В него се посочва също, че личните данни на служителя, включително номерът на мобилния му телефон, са били разкрити и че той получава по 20-30 обаждания на ден на личния си телефон.

Свободата на словото на Доналд Тръмп също е въпрос, който се обсъжда по време на федералния процес, който трябва да започне на 4 март 2024 г. във Вашингтон, където той е обвинен в незаконни маневри за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.