колаж „Фрог нюз“

Българската съдебна система удари и помилва по едно и също време бивш и настоящ любимец на властта. Бившият е забегналият зад граница мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който в момента се намира в Белград. Настоящият - руският наместник в България Валентин Златев, който си живее спокойно в Правец, но пък е личен приятел на премиера Бойко Борисов.

Специализираната прокуратура привлече през миналата седмица Василев под отговорност като тартор на организирана престъпна група, а документите бяха предадени на адвоката му. Според държавното обвинение бившият банкер е ръководител и организатор на банда за източване на КТБ, в която участват още 13 лица. Групата е действала в периода от 1 януари 2009 до юли 2014 г. Преди два месеца разследването срещу него бе трансформирано в дело за организирана престъпност и прехвърлено в специализираната прокуратура.

В същото време съдът оневини напълно Валентин Златев по обвинение в побой и закани за извършване на престъпление. Делото срещу Златев бе заведено от лекар от Правец, който го обвинява, че без да е имало повод или да го е предизвиквал, му е забил няколко силни удари с ръка в лицето и го е съборил на земята. Това е станало в новогодишната нощ срещу 2015 г. в ресторанта на хотел „Правец ризорт" в едноименния град, където по едно и също време са празнували и двамата. Лекарят, който съдът обяви само с инициалите Р. А. С., твърди още в жалбата си, че е бил бит и от охраната на Златев, който през цялото време му повтарял, че не е никакъв родител и щял да осинови сина му, а него да го хвърли в езерото на хотела. Причината за скандала станало детето на тъжителя, което се било качило на една маса, а това много подразнило Златев.

Въпросният хотел „Правец ризорт" бе построен, докато Златев успоредно бе директор на „ЛУКойл-България". При откриването му обаче бе обявено, че собственик на „Правец ризорт" по документи е баща му - старият комунист Васил Златев, дългогодишен кмет на Правец и някога личен приятел на Тодор Живков. По същата схема бяха построени и още няколко хотела в страната - в Обзор, в Слънчев бряг, на които за собственик бе вписван все бащата.

Лекарят пише още в жалбата си, че получил контузия на главата, като побоят бил извършен пред жена му и тяхното дете. Според районния съд в Ботевград, който се намира в непосредствена близост до Правец, обаче Златев е невинен и бе оправдан. Магистратите приеха тезата на адвокатите на Златев, че нищо не е доказано и твърденията на свидетели на случката - личните бодигардове на Златев - Томи Владимиров и Георги Лиловски, както и други, все хора от обкръжението на боса. Настояването на тъжителя, че те са зависими от руския наместник и затова са говорили това, което е изгодно за него, съдът отхвърли. Мотивът - част от свидетелите били наистина служители в хотел „Правец ризорт", но тъй като той не е собственост на Златев, а на бащата, не можело да се приеме, че са зависими от обвиняемия. В същото време ботевградските магистрати осъдиха тъжителя да плати на Златев 1,000 лева за адвокатски разноски.