Федерален съдия постанови, че бившият вицепрезидент Майк Пенс трябва да свидетелства пред гранд жури за разговорите, които е имал с Доналд Тръмп до 6 януари 2021 г., съобщи CNN, позовавайки се на множество източници, запознати с неотдавнашно решение на федералния съд.

Съдията обаче каза – в решение, което остава непубликувано – че Пенс все още може да откаже да отговаря на въпроси, свързани с действията му на самия 6 януари, когато той председателстваше Сената за сертифицирането на президентските избори през 2020 г., според един от източниците.

Решението на главния съдия Джеймс Боасбърг от Окръжния съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, е голяма победа за специалния прокурор Джак Смит, който ръководи разследването на Министерството на правосъдието. Пенс все още има възможност да обжалва.

В навечерието на гласуването за сертифициране в Конгреса Пенс беше поставен под огромен натиск от страна на Тръмп и неговите съюзници да спънат работата на законодателите да утвърдят победата на Джо Байдън. Като председател на Сената Пенс беше натоварен със задачата да ръководи процедурите по сертифициране.

Разговорите на Тръмп с Пенс в дните около бунта са от голям интерес за разследващите нападението. Въпреки че Пенс отказа да даде показания пред комисията на Камарата на представителите на 6 януари, която разследваше бунта, хора от обкръжението на Тръмп разказаха на комисията за разгорещен телефонен разговор, който е имал с Пенс в деня на нападението, в който той отправя обиди към своя вицепрезидент.

Пенс и Тръмп не разговаряха по време на нападението срещу самия Капитолий, при което много от поддръжниците на Тръмп гневно търсеха и Пенс, който на косъм избягна тълпата, насочваща се към залата на Сената.

Специалния прокурор Джак Смит разследва усилията на Тръмп да бъдат подкопани изборите през 2020 г. Смит призова Пенс за свидетелски показания и документи по-рано тази година. Дни след излизането на новината за призовката Пенс и неговите съветници посочиха, че бившият вицепрезидент ще я оспори съгласно клаузата за Constitution’s Speech or Debate, която предпазва законодателите от определени действия на правоприлагащите органи, свързани с техните законодателни задължения.