Сагата около българската църква „Св. Иван Рилски“ в Чикаго продължава вече повече от осем години. Във вторник Апелативният съд на Илинойс изслуша аргументите на двете страни по делото, които бяха представени само от адвокатите. Отец Валентин Ноцков и ищците Георги Иванов, Иван Гърков и др. не дойдоха на изслушването, но тъй като обжалването е чисто административна процерура и тяхното присъствие не е задължително в съдебната зала.
Основният аргумент за обжалването беше, че управата църквата „Св. Иван Рилски“ нарушава законите на щата Илинойс, и по-конкретно на „Illinois Not For Profit Corporation Act” с липсата на редовни отчетно-изборни събрания и незаконното изключване на членове от църковното настоятелство. Според предишното решение на съда обаче тези въпроси са църковни и не подлежат на контрол от граждански  съд. В обжалването обаче адвокат Джийн Хофман, която представя Георги Иванов и другите ищци, обясни, че без значение дали става въпрос за църква или за неправителствена организация, те трябва да се придържат към този закон, който изисква провеждането на годишно църковно събрание.
Съдът обаче постави под въпрос иска за общо събрание, защото на предишната инстанция беше постановено, че Георги Иванов и останалите ищци по делото не са членове на църквата. На предишната инстанция съдия Моше Джакобиъс отсъди в полза на Валентин Ноцков, тъй като църквата в лицето на свещеника има легитимното право да изключи членове от църковното настоятелство. Това решение беше веднага обжалвано от адвокатите на Георги Иванова с аргумента, че не става въпрос за църковно дело, а за граждански иск. Още през 2012 г. Ноцков обеща такова отчетно-изборно събрание, което обаче и до днес още не е проведено. Съдът предстои да реши дали хора, които не са членове на църквата, имат правото да обжалват и да настояват за провеждането на църковно събрание.
 Отец Ноцков беше казал преди време за BG VOICE, че едва след като на лице е финалното решение на съда и всички дела приключат, може да се проведе среща, ня която да се гласуват и изберат легитимните църковни членове. Тримата съдии поискаха от защитата повече информация относно начина, по който се избират църковните членове, както и кой има легитимното право да участва в това църковно събрание. Отговорът беше, че всички църковни решения се вземат според устава на храма, който според ищците обаче е нарушен.
 Повече от 400 страници е документацията по обжалването на църковното дело, с която BG VOICE също се сдоби. 400 страници, 8 години и 2 страни на една и съща монета – българската общност, която единствена страда от това силно противоборство. Аргументите, подробно описани и посочени в текста по делото, показват ясното разделение между двете страни.
Кога апелативният съд ще вземе решение, не е ясно. По закон съдиите нямат срок, в който трябва да се произнесат. Но обикновено това става в рамките на един до четири месеца, но според адвокати не е изключено да отнеме и още време.