Поредният ден от делото срещу Тръмп заради плащания за мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс започна отново с вълнения по темата за частичната съдебна забрана на бившия президент да коментира участниците в делото. Наложи се съдията Хуан Мърчан да разясни на Тръмп, че нареждането не нарушава правото му да даде свидетелски показания "по никакъв начин". Процесът продължи с разпити на свидетели, от които най-важни са показанията на бившата сътрудничка на Тръмп, Хоуп Хикс.

Вчера Тръмп заяви, че заповедта за въздържане от коментари пречи да направи това, но съдия Мърчан поясни, че това не е вярно.

"Имате абсолютното право да дадете показания по време на съдебния процес, ако решите да направите това след консултация с адвокатите си", казва той.

Процесът продължи с подновяване на разпита на свидетеля Дъг Даус - съдебен анализатор, който е изследвал iPhone-а на Майкъл Коен. Вчера той каза, че Коен е имал 39 745 контакта в едно устройство. Адвокатът на Тръмп Емил Боув го разпита за мобилните телефони на Майкъл Коен, вероятно за да създаде съмнения относно веригата на съхранение на телефона, който властите са претърсили за доказателства.

Боув зададе много технически въпроси за телефона на Коен и как могат да се прехвърлят данни в него, като изглежда се опитваше да постави под съмнение легитимността на това, което властите са извлекли от устройството.

Очаква се в някой момент на процеса самият Коен да даде показания, както и Сторми Даниълс, но не е ясно кога, тъй като съдията, от съображения за сигурност, е наредил имената да не се разкриват предварително.

След Даус на свидетелското място застана Джорджия Лонгстрийт. Тя работи в окръжната прокуратура на Ню Йорк като помощник-прокурор. Изглежда, че прокурорите ще използват Лонгстрийт, за да представят някои документи като доказателство. Те я питаха за работата й по прегледа на публикациите в социалните мрежи за този случай. Тя казва, че е прегледала между 5 000 и 10 000 публикации в социалните медии и е запазила около 1 500.

Следващият свидетел, според някои наблюдатели на процеса, може да има важно значение за хода му. Хоуп Хикс, някога смятана за една от най-близките довереници и помощнички на Доналд Тръмп, даде показания за момента, в който през октомври 2016 г. беше публикуван записът, известен като "Access Hollywood", на който Тръмп използва груби изрази, за да опише отношението си към жените.

Хикс си спомня, че е получила имейл от репортер на "Вашингтон пост" за станалите известни неприлични забележки на Тръмп, направени на работещ микрофон, които хвърлиха кампанията му в паника. Свидетелката си спомня още,  че Тръмп е бил разстроен заради записа, и е казал, че коментарите не звучат като него, докато не ги е прегледал пряко.

В кампанията е имало консенсус, че записът е "вреден" и че това "е криза", свидетелства Хикс. Тръмп е участвал в реакцията на кампанията на записа, каза тя. Имала е притеснения как записът ще повлияе на жените избиратели. Хикс каза, че е била "малко зашеметена", когато е чула записа, и добави, че е имала "усещането, че това ще бъде голяма история".

Прокурорите се опитват да докажат, че причината, поради която екипът на Тръмп е платил на Сторми Даниълс, е била до голяма степен с цел да подпомогне кампанията му. Уточненията на Хикс за загрижеността на кампанията му относно записа може да изиграят ключова роля в подкрепа на този аргумент.

След това в разпита нещата стигнаха и до Сторми Даниълс, след като Хоуп Хикс бе попитана откъде Доналд Тръмп познава звездата от филми за възрастни. Тя казва, че за първи път го е чула да говори за Даниелс в самолета.

Поканиха Тръмп да свидетелства в разследването за парите, платени на порнозвезда

"Господин Тръмп и някои от охранителите в самолета разказваха история за турнир по голф за знаменитости... и името й се появи", казва Хикс.

Даниълс твърди, че тя и Тръмп са правили секс, след като са се срещнали на турнир по голф за знаменитости в Невада през 2006 г. Тръмп категорично отрича това. Историческият съдебен процес в Ню Йорк се върти около плащането на "пари за премълчаване", което Тръмп е направил през 2016 г. именно на Даниълс. Тръмп не се признава за виновен и по 34-те обвинения във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащането, и отрича да е имал сексуален контакт с Даниълс.

Прокурорите питаха Хикс и за реакцията на Тръмп на материала на Wall Street Journal, в който се твърди за връзки с множество жени, включително Карън Макдугъл и Сторми Даниълс. Хикс казва, че Тръмп е бил притеснен.

"Беше загрижен как ще го види съпругата му и искаше да се уверя, че вестниците няма да бъдат доставени в резиденцията им тази сутрин", казва тя.

Това е едно от малкото споменавания на Мелания Тръмп, по време на процеса досега. Дейвид Пекър, издателят на National Enquirer, преди това свидетелства, че обвиненията са били грижа за Тръмп заради кампанията му.

Хикс се разплака, след като адвокат на Тръмп я попита дали е създадена позиция в Белия дом, за да може тя да дойде в екипа. Още в началото на деня та призна на съда колко е била притеснена, че ще бъде там.

След кратка пауза защитата проведе на свидетелката кръстосан разпит, при който Хигс говори в положителна светлина за Тръмп в случаите, когато тряваше да му дава някакав оценка. Тя бе разпитана и за връзките на Майкъл Коен с кампанията на Тръмп и каза, че той не е бил включен в ежедневните операции на кампанията. Хигс каза още, че Тръмп е ценял мнението на жена си Мелания и се е вслушвал в думите й.

Скоро след разпита на Хигс заседанието приключи. Доналд Тръмп спря извън съдебната зала, за да поговори за кратко с медиите, както правеше всеки ден от процеса. Той не пожела да коментира показанията на Хоуп Хикс, като заяви, че не може да го направи заради заповедта за въздаржане от обсъждане на участниците в делото, но каза, че е "много заинтересуван от това, което се случи днес".

Той също така разкритикува прокурорите, а след това се насочи към разговор за политиката. След като говори общо около три минути, бившият президент си тръгна.