Висшият съд в Лондон постанови в понеделник, че основателят на сайта за разкрития "Уикилийкс" Джулиан Асандж получава право на пълно изслушване по обжалването на екстрадицията си в САЩ, тъй като съдебният състав намира дадените от американска страна гаранции по неговото дело за незадоволителни, предаде Ройтерс.

Това решение е успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените от него съдебни битки.

Адвокатите на Асанж, които твърдят, че делото срещу него е политически мотивирано, не скриха емоциите си и се прегърнаха в съда след решението.

Малко по-рано днес Стела Асандж - съпругата на 52-годишния австралиец, каза пред BBC, че това ще бъде "решаващ" ден в продължителната съдебна битка.

Срещу Дужилиан Асандж в САЩ са повдигнати обвинения заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли поверителни документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното изслушване през февруари адвокати на 52-годишния Асандж поискаха разрешение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, за да предотвратят екстрадирането му.

През март Висшият съд в Лондон даде на Асандж предварително разрешение за обжалване на три основания, но в същото време предостави на американската страна възможността да даде заводолителни гаранции, че ще изключи вероятността от смъртна присъда и ще даде шанс на подсъдимия да се позовава на Първата поправка на Конституцията на САЩ по въпроса за свободата на словото по време в един бъдещ съдебен процес срещу него, припомня Ройтерс.

След като взетото бързо решение бе обявено, двама съдии от лондонския Висш съд заявиха, че дадените от САЩ гаранции не са достатъчни и съответно се дава ход на обжалването на Асандж.

Днежната съдебна победа на основателя на "Уикилийкс" беше отпразнувана от десетки негови поддръжници, които се събраха пред съда в британската столица. На един от издигнатите плакати пишеше: "Да си журналист не е престъпление."

Асандж не присъства на изслушването в Лондон, като неговият адвокат Едуард Фицджералд Кей Си каза пред съда, че "по здравословни причини е решил" да не присъства.

Основателят на "Уикилийкс", който в момента е в затвора "Белмарш" в Лондон, сега ще разполага с няколко месеца, за да подготви своята жалба, която ще се отнася до това дали американските съдилища ще защитят или не правото му на свобода на словото като австралийски гражданин.

Джулиан Асандж прекара последните пет години в лондонския затвор Белмарш с висока степен на сигурност, а близо седем години преди това се криеше в посолството на Еквадор в града, опитвайки се да избегне арест. Той твърди, че екстрадицията му е политически мотивирана.