Осем години в съда и все още няма финално решение за съдбата на българската църква „Св. Иван Рилски" в Чикаго. През 2012 г. изглеждаше, че казусът най-накрая е приключил, след като съдия Моше Джакобиъс отсъди в полза на Валентин Ноцков и реши „Св. Иван Рилски" да е част от Американската православна църква или  OCA, а не към Българската православна църква (БПЦ). Но ищците по делото - Георги Иванов, Иван Гърков и др., решиха да обжалват решението.

 „Съдията не взе под внимание всички неща. Той даде най-много време за показания на попа, който най-много лъга, каза тогава бившият президент на храма Георги Иванов. - Не даде достатъчно думата на първия президент Петър Цалов, който е бил с групата, която е основала църквата. На тази първа среща е присъствал и митрополит Кирил. Аз им дадох помещението на моята детска градина. Събрахме се около двайсетина души, а попът каза, че били към 50-60, даже 100. Тези показания на Петър Цалов не бяха взети под внимание от съдията."

До ден днешен обаче отец Валентин Ноцков не е съгласен с ищците по делото. „Това беше един балон, приготвен хитро от некой и некаде, за да бъде атакувана църквата под предлог, че тя не е към българския Свети синод. Американската църква е православна и ни е приела."

 Това обаче не е единственият проблем. Според групата на основателите и писмата, които показват, Валентин Ноцков не е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Те също така изпитват и притеснения, че след време от OCA ще премахнат Валентин Ноцков и на негово място ще поставят американски свещеник. „Достатъчно е да се чувстваме българи, за да отстояваме българските национални и църковни интереси. С каква енергия настоявахме да ни бъде уважено правото да гласуваме като български граждани! С какво готовност приемаме материална помощ от Родината за нашите училища тук! С какъв ентусиазъм посрещаме представители на българския парламент и правителство! А с какво безразличие се отнасяме към задължението си да пазим българската принадлежност на църквата „Свети Иван Рилски!", възмущават се те в позиция, пратена до медиите.

Ноцков обаче е категоричен, че подобно нещо не може да се случи. „Дълбоко вярвам в себе си, че тук ще си имаме млад български свещеник", казва той. Но не дава и знак, че скоро смята да се отегли или че активно си търси наследник.

Засега храмът „Св. Иван Рилски" остава към ОСА. „Още покойният епископ Кирил искаше да основем такава църква в Чикаго към неговия диоцез. Всичко беше спокойно до неговата смърт, после станаха тези конфликти, които бяха създадени нарочно", коментира още Валентин Ноцков. Противниците му твърдят, че ще загубим църквата като българска, а от ОСА ще назначат американски свещеник. В типичния си стил Ноцков успокоява слуховете: „ Нали знаеш поговорката - който си има брада, има си и бръснач. Ще си остане българска православна църква, с български свещеник, който ще си поеме нещата, когато дойде времето."

Основните различия между двете страни са дали „Св. Иван Рилски" да бъде към Българската православна църква (БПЦ) или към т.нар. български диоцез към американската (ОСА), както и дали отец Валентин да запази позицията си. Противниците му твърдят, че той не е каноничен свещеник след разпопването му от БПЦ. Георги Иванов и групата около него настояваха за ново отчетно-изборно събрание и възстановяване членството на изгонените през 2006 г. около 40 членове на „Св. Иван Рилски". Такова събрание не е имало близо 8 години. След като през 2012 г. съдът в Чикаго се произнесе, Ноцков обеща, че ще насрочат ново отчетно-изборно събрание. Но това не се е случило и до днес. „Засега чакаме съдът да се произнесе по обжалването. А дотогава най-вероятно няма да има и отчетно-изборно събрание между членовете на църквата", коментира Ноцков.

„Какво ще е това общо събрание", възмущава се обаче Георги Иванов. „С кои членове ще го направи? Има само 20-25 души негови хора. Всички останали са изгонени. Тогава бяхме 160 души членове."