Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена, съобщи във "Фейсбук" Виктор Стоянов от Фондация „Македония“.

"Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенция за национална сигурност - бeл. ред.) чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте", написа Стоянов.

Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година. Тя е и първообразът на жилището на фамилията Глаушеви от прочутата "Преспанска тетралогия" на Талев.

Наследниците на писателя са призовавали неколкократно българската държава да я откупи.

"Антибългарската политика в РСМ, която е насочена срещу населението с българско самосъзнание е притеснителното", заяви преди повече от година Любомир Талев, роднина на Димитър Талев, "...Българската държава трябва да влезе в своята роля и да спаси къщата на големия български писател от РСМ – Димитър Талев. Не трябва да позволяваме да се пилее националното и културното наследство. Турската страна иска да закупи къщата, защото тя е образец за османска архитектура, турската държава има целенасочена политика да запазва тези обекти, върху които е имала влияние, това е т.н. мека сила. България трябва да има целенасочена политика към такива паметници, толкова важни за българщината."