Борисов, Петков и Първанов заедно на мач. Тайните записи обаче не били от тук, твърди Патрашкова

Тази криминална история не е ясно дали изобщо се е случила. Въобще не е известно и кои участват в нея, даже дали има действащи лица. Но главният прокурор на България Сотир Цацаров започна да я разследва. Звучи невероятно, но г-н Цацаров ги умее такива работи. Нека обаче караме поред.

Всичко започна преди две седмици, когато президентът Георги Първанов, бившият външен министър Ивайло Калфин (сега евродепутат) и нявгашният вътрешен такъв - Румен Петков, подкрепени от неизвестен брой други лица, засега оставащи в анонимност, обявиха, че възраждат партията АБВ. Не само това, ами и че ще издигнат от нейно име предизборна листа за предстоящия вот за евродепутати. И преди се е случвало разни отцепници от БСП да й се опълчват, но тази дърта партия винаги им е виждала сметката. Пък и все е идело реч основно за дребни субекти, които предварително са напускали БСП. За първи път столетницата ще си има работа с президент, при това изкарал два мандата, който на всичкото отгоре не ще да се откаже от членство в нея. Звучи нахално, но човек като Първанов, колкото и нерешителен да е иначе в живота, е преценил, че може да си го позволи. За Сергей Станишев и вече свикналата с властта негова съпруга Моника, за която се говори, че двамцата с Ахмед Доган практически управляват България, такова едно развитие изглежда направо заплашително. Загубят ли евроизборите, ще започнат да губят и властта. А властта, особено в обрулена държава, е толкова сладка. Цели няколко дни Станишева и Доган бяха в несвяст от събитието. След като се окопитиха, последва криминалната развръзка.

Криминалето обаче се разигра на най-(не)очаквано място - не в известните сараи, нито в будоарите на семейство Станишеви, а в покоите на Алексей Петров. Седмичникът ,,Галерия", зад който е публична тайна, че стои Трактора, пусна закана, че скоро ще публикува тайни разговори между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, на които те се договаряли да смачкат Станишев и да си поделят България. Разговорите били станали в дома на експремиера в Банкя, а Борисов даже дал генералска дума, че ще плати някой лев на АБВ, пише ,,Галерия". Вторият етап от заверата предвиждал БСП да бъде превзета отвътре и Първанов да я оглави едно хубаво. Накрая щял да направи обединение с ГЕРБ и да създадат правителство на националното спасение.

Звучи толкова блудкаво, че чак мирише на турски сериал, писан от Доган и редактиран от Моника. Въпросните тайни записи не бяха публикувани. Главната редакторка на газетата Кристина Патрашкова обаче се закле, че ги има и ще ги даде, където трябва.

Логиката диктува прокуратурата да се самосезира и да образува наказателно дело срещу неизвестен извършител за подслушване и шантаж. Първият привикан на разпит по такова едно разследване би трябвало да е г-жа Патрашкова, а вторият - менторът й Алексей Петров, за да обяснят имат ли записи, те ли са подслушвали и ако не - откъде са ги набарали. В случая обаче местата им можеше и да се разменят, Трактора да е първи, понеже и без това е подсъдим, та е под ръка на обвинението.

Но чевръстият главен прокурор на България Сотир Цацаров има свое виждане кое как трябва да се разследва, различаващо се от световната практика. Той образува тутакси дело и обяви публично (и то няколко пъти дори), че на разпит ще бъде привикана не Патрашкова, а Борисов, Първанов и Румен Петков. Г-н Цацаров много обича, когато има избори, лично да участва в тях като виртуален кандидат в листите на Доган. В деня за размисъл на предния вот преди половин година той вдигна цялата държава на главата си с измислицата ,,бюлетини от Костинброд", която тези дни рухна в съда, но пък свърши полезна работа на чичкото от сараите. Сега пак идат избори и трябва отново враговете да бъдат сразени овреме. Едно е да разпитваш някаква си Патрашкова, която Люба Кулезич нарече ,,журналистка, известна с това, че изпълнява поръчки". Друго е дни наред медиите да повтарят как в прокуратурата са привиквани я Борисов, я Първанов и прочее личен състав от АБВ и ГЕРБ. Така ще се създаде усещането, че те са престъпници, каквато е и предизборната цел в случая. Разбира се, съвсем отделен въпрос е що за личности са. И Борисов, и Първанов минаха през управлението и оставиха много противоречиви спомени у българите. Но в случая историята е друга.

Един след друг замесените от Патрашкова опровергаха гневно слуха. Първанов го сравни с изфабрикуваната партийна книжка на Софиянски и се закани да съди ,,Галерия". Борисов отрече да се е виждал с експрезидента, откакто той напусна ,,Дондуков" 2. Единствено Румен Петков призна, че се бил виждал с Борисов, но двамата си говорили за ,,Белене". Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че той и службата му не се занимават с подслушване, поради което няма отношение към случая. Ей-така вече втора седмица цяла България се занимава с един слух, тръгнал от жълто издание, а прокуратурата впрегна всички усилия, за да го материализира.

Криминалната история е вече тема номер 1 за медиите и предизвика спомени към други подобни случки от близкото минало. На 14 януари 2011 година същата г-жа Патрашкова раздаде на медиите флашки с телефонни разговори между тогавашния премиер Бойко Борисов, началника на агенция ,,Митници" по това време Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев. В записа се чуваше как Борисов иска от Танов да не проверява пивоварната ,,Леденика" и собственика й Михаил Михов, известен с прякора си Мишо Бирата. Месеци по-късно Михов почина внезапно и много съмнително от масиран инфаркт на още по-странно място. Намериха го в суперлуксозния хотел в Правец на Валентин Златев - петролен бос и пръв душеприказчик на Борисов.

През миналата година медиите получиха втора порция тайни записи, пак с участието на Борисов, този път правени на място - в дома му в Банкя. От тях стана ясно, че експремиерът си има придворни прокурори, които му вършат разни услуги. Също и че високо цени хомосексуалните, понеже били много умни. Излиза, че Борисов, който мина през системата на МВР, бе премиер и контролираше всичко в държавата, е безсилен пред контрола на мафията, която може да го слуша навсякъде, дори в дома му.

Любопитен е обаче маниерът, по който тези тайни записи и слуховете, че такива има (както е сега), се появяват в публичното пространство. В най-обичайния случай те са подхвърлени от хора, които работят с Алексей Петров. В миналото по подобен начин в публичното пространство хвърляше разни тайни неща Яне Янев. Най-редовно той вадеше от нищото я документче, я друго разкритие за обществени лица. Това обаче бе във времето, когато Яне и партията му бяха на командно управление от Алексей Петров. В мига, когато самият Янев обяви, че е скъсал с Трактора, разкритията секнаха. Видно е кой е източникът на тайнствата в България. Одиозният Алексей Петров очевидно работи много активно. При това към днешна дата го прави в завиден унисон с интересите на Ахмед Доган и Моника (не Люински). Това не е очевидно комай само за Сотир Цацаров.

 

Има такива записи и ще ги пусна в ефир

 

4_100Имало е разговори и срещи между Бойко Борисов и Георги Първанов, повечето обаче са между лидера на ГЕРБ и Румен Петков. Това са разговори, в които се анализира политическата ситуация, отношението между различни политически играчи, правят се определени квалификации на някои от основните политически играчи и се уточняват бъдещи общи действия. Коментира се и че ще се осигури финансова подкрепа за проект на Георги Първанов. От записите става ясно, че категорично има добри отношения и договорки за подкрепа между г-н Борисов и г-н Първанов. Не казвам, че записите няма да видят бял свят, но този мач вече сме го играли и знам какво става. Тогава изобщо не се говори по същество и не се коментира съдържанието на разговора, а всички започват да ти задават въпроса защо вадиш записите точно сега и кой ти ги е дал. Започват да те обвиняват, че си манипулатор и обслужваш мафията. Ще дам записите на прокуратурата, но преди това те ще прозвучат в ефир.

Говоря с някой, после го атакуват

5_100_02Ще внеса сигнал до главния прокурор. Г-жа Патрашкова в ефир на няколко пъти казва, че има флашки, записи. Не мога да разбера как месеци наред се говори, че нашето правителство подслушвало. За нито един никъде не излезе запис освен от моя дом. Затова отивам при прокурора и се надявам този път извършителят да бъде задържан, наказанието е 10 години затвор. Уж Цветанов има дела за подслушване, а ние нямаме една флашка да покажем. Има една цикличност - когато говоря с Радан Кънев (лидера на ДСБ - б.р.), след ден и половина яростно атакуват Реформаторския блок. ДПС и Моника седят зад компроматите.

Ще ги съдя

6_100Ще сезирам главния прокурор Сотир Цацаров и ще потърся правата си в българския съд относно тиражираните клевети по мой адрес. Последните ми срещи с Борисов са от времето, когато последният е бил премиер и те са били от служебен характер. Такава среща не е имало, така че аз ще съдя редакцията на този вестник и всеки, който твърди подобно нещо.

На всяко гърне Бареков

7_100Когато стане скандал, от който полза би имал Ахмед Доган, Николай Бареков тутакси е пуснат вътре да се меси и той. Този път бившият журналист се изпъчи, за да обяви, че имал сигурни данни за срещи между лидерите на  ГЕРБ и АБВ. ,,Срещите между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков са ставали в ловни резиденции. Информацията ми е чрез канали в НСО. Именно защото тримата се виждали в ловни стопанства, отричат за среща в Банкя. Срещите с Петков са били десетки. На тях са обсъждали идеята да се превземе лявото чрез Първанов, договаряли са сметки, медии.