Във Велико Търново ученици от две училища и едно ученическо общежитие трети ден са без парно. Причината е голяма авария на топлопреносната мрежа, чието отстраняване тече и в този момент.

Проблемът засегна и около хиляда домакинства в града. Хората сами намират начин да се справят – с климатици, печки и духалки.

С якета в класните стаи и часове по 30 минути – така преминава седмицата за учениците от Професионалната гимназия по електроника "Александър Попов" във Велико Търново.

Температурата не е падала под 18 градуса, затова и учебния процес не е спирал нито за ден. Това не е първата авария на парното и тъй като училището няма никаква алтернатива за отопление, има проверен вариант.

"Ние сме като в едно семейство, когато стане студено – си включваме това, което имаме. Така че разрешението е ние да помагаме на децата. Носим си печките от вкъщи, стопляме си класните стаи и децата са на топло. Това са деца и аз отговарям за здравето на тези деца", посочи директорът Нели Николова пред БНТ.

Заради по-ниските температури в класните стаи тази седмица децата учат и с намалени часове.

"Осигурили сме си топло с печка. Децата се справят, проблем са намалените часове. Малко е времето за работа. Трудно е за тях в това време да се съберат", каза Ваня Пенева – учител.
 Общежитието при спортното училище във Велико Търново и Гимназията по моден дизайн са другите две училища, които разчитат основно на "Топлофикация". Там обаче имат и алтернатива.

"В Професионалната гимназия по моден дизайн и в общинското ученическо общежитие работят климатици. През деня в общежитието те са настроени на 18 градуса, тъй като учениците са в различните училища. Вечерта им вдигат градусите на 22. Отделен е въпросът дали електроенергията им е по-икономически неизгодна от топлоенергията. Но в двете училища беше топло", каза Пенка Игнатова – директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в община Велико Търново.

От Топлофикация уточниха, че част от авариите по топлопреносната мрежа вече са отстранени. Екипите работят по останалите. От дружеството казаха още, че възникналите проблеми не са извънредно положение и всяка зима има подобни повреди по трасетата. Засегнатите абонати ще получат компенсации.