Структурата на Луната е много по-сложна, отколкото учените са очаквали. Това подсказват резултатите от изследванията на китайския луноход „Юту", който беше изпратен на естествения спътник на Земята през 2013 г. Оказва се, че лунната почва е разделена на поне девет слоя, което подсказва за сериозна геологическа активност на Луната през изминалите 3.3 млрд. години. „Две неща са особено интересни. Първото е, че вулканичната активност се е увеличила в края на вулканичната история на Луната. Второто е, че вулканичните равнини са оформени не само от базалтова лава, но и пирокластични скали, образувани от изригванията", коментира Лон Ксяо, който е ръководител на научната мисия и е част от Китайския университет по геонауки. Откритията подсказват, че лунната мантия е доста по-нестабилна. Луноходът Юту е направил откритията чрез трите си научни инструмента. Един от тях е специален радар, който може да достига до 400 метра под повърхността на Луната.
Луноходът успя да измине около 114 метра, преди повреда да го обездвижи. Разстоянието бе преодоляно на зиг-заг с работещи уреди, като идеята е да се картографира мястото на кацане. То се намира на около 50 метра от кратера C1, който е с диаметър 450 метра и се е поучил след удар с космическо тяло преди между 80 млн. и 27 млн. години, казва г-н Ксяо.
Събраната от „Юту" информация показва, че структурата на почвата около мястото му на кацане е доста по-различна от тази, която са докладвали мисиите „Аполо" на НАСА и програмата „Луна" на Съветския съюз. „За съжаление механични проблеми прекратиха мисията на „Юту". Няма да получаваме повече информация от него. Добрата новина е, че досега сме анализирали данните само от два от уредите му и скоро ще сме готови и с откритията от другите два инструмента", допълва г-н Ксяо.