От 2022 г. с началото на руското нападение срещу Украйна годишно Киев получава по 40 млрд. евро военна помощ от държавите в НАТО. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел.

Трябва да запазим поне това равнище, докогато е необходимо, настоя той. Столтенберг отбеляза, че на предстоящата в четвъртък и петък среща на министрите на отбраната от НАТО се очаква да бъде обсъден план как пактът да координира предоставяната на Украйна военна подкрепа.

Ще обсъдим все по-интензивната руска кампания на неприятелски действия в страните от НАТО – саботажи, насилие, кибератаки и дезинформация, съобщи Столтенберг. Той добави, че министрите ще разговарят също за увеличаването на отбранителното производство и ще заседават със своите украински колеги в Съвета НАТО–Украйна. Надделяването на Украйна във войната е първото условие страната да се присъедини към алианса, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.

Той посочи, че министрите ще обсъдят работата на групата за ядрено планиране, свързана със съобразяване на способностите с промените в средата на сигурността. Столтенберг отбеляза, че по-рано този месец Нидерландия заяви готовността нейни изтребители Ф-35 да носят ядрено оръжие.

Ядрените сили на НАТО целят сдържане. В Европа има ядрено оръжие на САЩ, съюзниците осигуряват самолетите и съхранението, управлението и поддръжката. В последните години сме свидетели на опасни изказвания от руска страна (по въпроса с ядрените сили), Москва обяви изпращането на ядрено оръжие в Беларус и предприема все повече учения на ядрените сили, добави Столтенберг. Той допълни, че загриженост създават и ядрените програми на Иран и Северна Корея.