Над 350 души, голямата част от които българи отпразнуваха заедно Великден и Гергьовден в Лос Анджелис на 5 май. 

Семействата на български имигранти се събраха в Cheviot Hills Park, където Българо-американското културнообразователно дружество (BACES), съвместно с българския православен храм „Свети Георги“ в Лос Анджелис организираха 4-часова програма. 

„Беше много приятно, много мило, имаше много деца“,

каза пред BG VOICE Христофор Караджов от BACES.

Водещи на програмата бяха сценаристът Тео Чепилов, който изпълни и забавна стендъп комедия, както и Евгени Веселинов от „Булгарика“, а на сцената излязоха танцьорите от ансамблите „Хоротропци“ и „Хоп-троп“, както и възпитанците на българското училище в Лос Анджелис „Св.св. Кирил и Методий“. Публиката беше очарована и от музикалните изпълнения на Мариана Попзлатева и Олга Карагьозова, които отказаха платени ангажименти, за да пеят на българския празник. 

И накрая, изключително надареният и многостранно талантлив 14-годишен Тео Михалев зарадва всички с изпълнение на няколко български песни на цигулка.

Агнешката курбан чорба беше приготвена и предоставена от българската църква „Св. Георги”, а останалите великденски храни, включително козунаците и традиционните великденски яйца, бяха закупени и заплатени от BACES. Двама членове на комисията по събитията прекараха цялата си събота в боядисване на яйцата. 

„Дойдоха два пъти повече от очакваните хора. Притеснявахме се, че ще остане много храна, но храната свърши“, каза Караджов.

Сред гостите са и американци. Получил се и куриоз, след като един от тях спечелил награда от томболата, но не успял да разбере, тъй като номерът му бил изтеглен на български език. 

Това е първото голямо събитие, организирано от новото ръководство на Българо-американското културнообразователно дружество в Лос Анджелис, което беше избрано след скандал и извънредни избори през януари. 

„Беше много приятно след изборите на ново ръководство на БАЦЕС. Освежаващо е да се види,

че се прави нещо за българската общност“,

добави той. 

Организацията на подобно събитие обаче е сложна. Изискват се разрешителни за провеждането му, затова не се очаква подобно мероприятие и за 24 май.