Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова Унгария да ратифицира "без по-нататъшно отлагане" спряната кандидатура на Швеция за присъединяване към алианса, предаде АФП. Всички 31 членове на НАТО, с изключение на Турция и Унгария, са подкрепили искането на Стокхолм за членство.

"Унгарското правителство многократно е заявявало, че няма да бъде последният съюзник на НАТО, който ще ратифицира присъединяването на Швеция", заяви Столтенберг по време на разговорите с президента на Унгария в Брюксел, "Сега разчитам, че Унгария ще изпълни този ангажимент. Унгарският парламент трябва да гласува за ратификацията без по-нататъшно отлагане."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално внесе молбата на Швеция за членство в НАТО в парламента миналия месец. Унгарският президент Каталин Новак, чиято роля е до голяма степен церемониална, заяви, че лично подкрепя кандидатурата на Швеция, но от унгарския парламент зависи дали ще я одобри.

"Някои от унгарските парламентаристи твърдят, че Швеция осъжда или е осъждала доста активно функционирането на унгарския парламент", каза Новак, която е близък съюзник на премиера Виктор Орбан.

Швеция и нейната северна съседка Финландия изоставиха дългогодишната си политика на необвързаност след нахлуването на Русия в Украйна миналата година и поискаха да се присъединят към НАТО. Финландия стана 31-ият член на НАТО през април.