В петък ще стане ясна присъдата за младежа, който уби четирима съученици при стрека в Мичиган през 2021 г., когато беше на 15 години.

17-годишният Итън Кръмбли е застрашен от доживотен затвор. Младежът ще изсуша изявленията на семействата на жертвите си от Оксфордската гимназия, преди да научи съдбата си.

Той се призна за виновен за смъртта на Мадисин Болдуин, 17 г., Тейт Майр, 16 г., Хана Юлиана, 14 г. и Джъстин Шилинг, 17 г. При стрелбата бяха ранени още седем души.

Въпреки че е осъден за убийство първа степен - престъпление, което автоматично му дава доживотен срок без замяна - възрастта на Кръмбли доведе до отделно изслушване, за да се определи дали тази присъда би била оправдана.

Съдът установи, че той не показва потенциал за реабилитация и че престъпленията му не носят „отличителни белези на младост“, затова може да бъде осъден на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване. Съгласно щатското законодателство съдията обаче има право също така да постанови минимален срок от 25 до 40 години затвор, тъй като е бил под 18 години, когато е извършил престъплението, казаха прокурорите в искането си за доживотен затвор.

Петъчното изслушване в Понтиак трябва да започне в 9 сутринта ET. Очаква се то да включва поредица от емоционални свидетелства за жертвите, които Кръмбли е застрелял с оръжие, за което се твърди, че е купено за него от родителите му.

Джеймс и Дженифър Кръмбли, които са обвинени, че са купили пистолет за сина си и са пренебрегнали психичното му здраве, са отделно обвинени в непредумишлено убийство. 

Те трябва да бъдат изправени пред съда на 23 януари, но молбите им за отделни процеси бяха удовлетворени, което най-вероятно ще забави тези производства по-нататък в календара.