Коалиция от средни по големина американски банки поиска от федералните регулатори да гарантират всички депозити на клиентите им за срок от две години, дори над обичайния лимит от 250 000 щатски долара, предаде Блумбърг.

Мярката "незабавно ще спре изтичането на депозити от по-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и значително ще намали шансовете за още банкови фалити", твърди Коалицията на американските банки със среден размер (MBCA) в писмо до властите, според доклада.

Неотдавнашните фалити на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank предизвикаха криза на доверието в сектора.

Много клиенти на банки с подобен размер изтеглиха парите си и ги депозираха в по-големи институции, като JPMorgan Chase или Bank of America, предаде АФП.

Тази седмица банката First Republic, която обслужва предимно клиенти с висока нетна стойност, видя как борсовата ѝ оценка се стопи с 80 %. Това се дължи на опасенията, че тя ще стане следващото домино, което ще падне. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата по големина банка в САЩ по активи.

Понастоящем в Съединените щати депозитите са защитени от банковия регулатор - Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) - до 250 000 долара.

"Независимо от цялостното здраве и сигурност на банковата индустрия, доверието във всички банки, с изключение на най-големите, е подкопано", заяви коалицията.

По-специално тя призова FDIC, Федералния резерв и министъра на финансите Джанет Йелън да гарантират, че доверието ще бъде "незабавно възстановено".

Групата банки предлага да финансира сама тази мярка, като увеличи размера на вноските, които вече плаща на FDIC за гарантиране на депозитите.

В четвъртък единадесет големи американски банки обещаха да депозират общо 30 млрд. долара в сметките на First Republic.

Според съвместното изявление Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase и осем други банки се надяват да покажат доверието си в банковата система на страната, пише БГНЕС.