Опасно студеното време за пореден ден парализира Средния запад и наложи затваряне на стотици училища, предприятия и правителствени служби в щатите Уисконсин и Минесота и Илинойс. Полярният студ затвори дори болнични заведения, значителен брой писма и пратки не са доставени.

Всички училища и университети в Чикаго остават затворени и в четвъртък, както зоологическите градини и редица градски музеи
Два от най-големите училищни района в Уисконсин отново отмениха занятия. Сутринта там температурите паднаха до минус 29 градуса по Целзий. В Минесота, където температурите може да паднат до минус 48 градуса в съчетание с мразовит вятър, също бяха отменени занятията в няколко големи училищни района. [caption id="attachment_40792" align="alignnone" width="740"] Снимка: БТА[/caption] Метеоролозите предвиждат леко повишаване на темепературите, които през уикенда бяха от минус 30 по Целзий. Въпреки това в Илинойс, Уисконсин, Мичиган, Минесота и Охайо много от училищата няма да отворят врати и в четвъртък. Заради студа на много места имаше спиране на електричеството.
Над 1600 полета бяха отменени на двете летища в Чикаго в четъртък заради рекордно ниските температури.
На международното летище О`hare 1444 излитащи и кацащи полета бяха отменени, което е повече от половината за деня според Flighaware.com Изключително студеното време стана причина десетки хора да бъдат приети в болници в Минесота. В Северна Дакота обаче учениците се връщат в клас. Температурите в щата паднаха до минус 31 градуса сутринта, но метеоролозите прогнозират през деня повишение до минус 16 градуса. В Южна Дакота времето е малко по-топло. Според Националната метеорологична служба се очаква максималните температури в щата да достигнат минус 11 градуса. В Илинойс през уикенда беше измерена рекордно ниска температура от минус 34 градуса. Предишният рекорд в щата беше минус 33 градуса на 10 януари 1982 г.