Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава небето на 21 февруари в очакване спътникът ERS-2 да навлезе в земната атмосфера.

ERS-2 беше изстрелян за първи път на 21 април 1995 г. По това време той беше най-сложно устроеният спътник от този вид, разработен и изстрелян от Европа. 

След 13-годишен период на орбитално разпадане спътникът ще навлезе отново в земната атмосфера по естествен път.

ЕКА позволява да следим информацията за движението му на живо на уебсайта им.

„Тъй като навлизането на космическото тяло в атмосферата е „естествено“, без да можем да управляваме движението му, не е възможно да се знае точно къде и кога той ще навлезе отново в атмосферата и ще започне да изгаря“, пише в изявление на агенцията. 

Според тях масата на сателита е около 2000 кг, което го прави с размери, сходни и на други космически отпадъци, които навлизат в земната атмосфера почти всяка седмица.  

Очаква се на около 80 км над земната повърхност ERS-2 да се разпадне и по-голямата част от фрагментите да изгорят в атмосферата.

Агенцията заяви, че някои фрагменти може да достигнат повърхността на планетата, но те няма да съдържат вредни вещества и най-вероятно ще паднат в океана.

Службата за космически отпадъци на ЕКА прогнозира, че ERS-2 ще навлезе в атмосферата около 17:32 часа българско време. Заради непредсказуемата слънчева активност обаче може да има или забавяне, или подраняване спрямо този час с близо 4 часа.