Американският президент Джо Байдън е на изненадващо посещение в Киев, съобщават световни медии.

Според BBC посещението на Байдън е в рамките на планирана визита в Полша.

Миналата седмица от Белия дом опровергаха информациите, че президентът има намерение да посети Украйна.

Пътуването на американския президент в Киев е било пазено в тайна до последно и с него има група от само четирима репортери, уточнява Daily Mail. То съвпада с годишнината от руската инвазия в страната.

Байдън се срещнал с президента Володимир Зеленски в Мариинския дворец в Киев, където е потвърдил отпускането на половин милиард долара допълнителна помощ за страната.

"Една година по-късно - Киев се държи! Украйна се държи!", е заявил Байдън.

„Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надживее. Но греши", е казал американският президент, цитиран от BBC. Той е допълнил, че САЩ ще предоставят допълнително въоръжение на страната като боеприпаси за артилерията и радари. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с американския си колега Джо Байдън са обсъдили предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна по време на днешното му изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс. Според програмата на американския държавен глава късно днес той трябваше да пристигне в Полша за разговори с колегата си Анджей Дуда. До последно, вероятно от съображение за сигурност, от Белия дом отричаха, че Байдън ще посети Украйна. От рано сутринта украински медии спекулираха, че в Киев се очаква важен гост. Потвърждението дойде няколко часа по-късно.