Шведски учени обявиха, че мембраните в спанака (т.нар. тилакоиди) съдействат за отслабването и го правят по-успешно до 43%. Доказано е, че листните мембрани потискат гладните спазми с 95-процентен успех. Мембраните забавят процеса на храносмилане, давайки на чревните хормони достатъчно време за изпращане до мозъка на сигнали за насищане. Учените от университета ,,Лунд" на практика разкриват потресаващата ефективност на спанака в борбата с наднормените килограми. Въпросните тилакоиди помагат за отслабването, като потискат глада към сладките и мазните храни. Изводите са направени след наблюдения върху 38 жени с наднормено тегло. Всички те похапвали постоянно сладости и бърза храна, утолявайки по този начин честите си гладни спазми.

Шведският експеримент разкрива, че тилакоидите стимулират производството на хормоните на насищането, потискайки споменатите гладни спазми. Това съдейства за постигане на контрол върху апетита, съзнателен избор на здравословни храни - важно за ефективността на програмите за редукция на теглото. Участничките в експеримента в продължение на три месеца приемали здравословна напитка с тилакоиди, предхождаща закуската. Паралелно с експерименталната имало и контролна група, участничките в която получавали нещо като плацебо: напитка, подобна по цвят и консистенция на тилакоидния коктейл, но без активно действащи компоненти. Нито една от жените фактически не знаела в коя точно група е включена; всички участнички трябвало да спазват стриктно режима - три хранения без никакви междинни закуски.

При описания режим доброволките на плацебо отслабнали за три месеца средно с по 3.5 кг, а тези с тилакоидни напитки стопили по пет. На жените в основната група през цялото време им било по-лесно да спазват режима на хранене: те не изпитвали глад заради приема на тилакоиди и не ги теглело към сладките и мазните храни.