“Резултатите от гласуването за председател на СОС бяха очаквани. Ние бяхме тези, които призовават за конструктивен диалог. Видяхме, че не всяка от политическите сили, които направиха също такива призиви са готови да застанат зад думите си”, това заяви общинският съветник Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

Бонев заяви, че е проява на лош вкус да не участваш в избора на председател на СОС. “В крайна сметка всеки общински съветник е пратен тук, за да взима било то и трудни решения”, каза още Борис Бонев. “Ще инициираме разговори с останалите сили и се надяваме, че този вакуум и бездействие няма да продължи, тъй като през следващата седмица трябва да гласуваме повторно”, поясни Борис Бонев.

На 20-ти ноември СОС ще избира отново свой председател. Общинският съвет ще избира между Борис Бонев от ПП-ДБ-СС и Диана Тонова от БСП. 

47 от 61 общински съветници гласуваха за нов председател на Столичния общински съвет. От ГЕРБ не упражниха правото си на глас. 23 гласа, колкото е групата на ПП–ДБ, получи Борис Бонев. 9 получи Диана Тонева от БСП. Така при първия вот председател не беше избран.

При второто гласуване отново нямаше избран председател. Общият брой гласували беше 44, недействителните бюлетини - 12. Борис Бонев отново получи 23 гласа, Диана Тонева - също 9. Тъй като нито един от кандидатите няма нужните 31, се очаква следващия понеделник СОС да се събере отново.