Според сведения и анализи на Atlantic Club of Bulgaria Владимир Путин е подготвил ядрени нападения. Отстъпки на Запада няма да го умилостивят. Това написа във Фейсбук бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб в България - Соломон Паси. По негови думи единствено колективна готовност за недвусмислена отбрана могат да го вразумят. Той коментира и предстоящите парламентарни избори, като призова всички българи да гласуват.

"Уникалното ни историческо време изисква категорични решения.

Обявената от Русия мобилизация изведе агресията на Кремъл срещу Украйна в нова фаза, още по-застрашаваща Европа и света.
Съвременници сме на континентална криза с пагубен потенциал, пред която никой не може да се “сниши”. Защото тя ражда безбройни и безкрайни други кризи:
— в морала и единството на нацията ни и цивилизационния избор за всички след нас;
— в икономиката, енергетиката, снабдяването, прехраната, спестяванията на хората, миграцията, сигурността, отбраната ни…
Зависимостта от Русия ражда — и у дома, и по света — дълбинна корупция и устойчива бедност, които тласкат децата ни на Запад, а страната ни — на Изток, от където сме си тръгнали преди векове.
А неутралитетът, за който всеки агресор мечтае прави неутралния мразен от победения, презиран от победителя и предпочитана жертва за следваща агресия.

Затова призоваваме, за 2 октомври:

1. Всеки българин да гласува — при това, не за кого да е! — а за онази доказана прозападна партия, която приляга на възгледите му. Членствата ни в НАТО и ЕС са не само исторически факти, а дългосрочна гаранция за българската сигурност, независимост и значимост.
2. Проевропейските партии в следващия парламент да съставят отговарящото на националния ни интерес прозападно национално мнозинство. И то да вземе решенията, които до скоро изглеждаха трудни, но вече са неизбежни — те водят и към победата, и към последващото възстановяване на Украйна.
3. Про-българските партии недвусмислено да се разграничат от гласовитите агенти на Кремъл у нас, които петняха с присъствието си предишния ни парламент".