Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се нареди на 741 място на най-престижните университети в света за 2024 г., според класацията на QS World University Rankings. Класацията включва 1500 университета в 104 държави и акцентира върху възможностите за реализация, след завършване на образованието, и устойчивостта.

Тази година в класацията бяха въведени 3 нови методологически показателя: устойчивост, резултати от заетостта и международна изследователска мрежа. Резултатите се основават на анализа на 17,5 млн. академични документи и експертните мнения на над 240 000 академични преподаватели и работодатели.

Челната тройка е оглавявана от Масачузетския технологичен институт, следван от Университетите на Кеймбридж и Оксфорд. Харвардският университет остана четвърти, като по този начин се изкачи с едно стъпало в класацията, след като през 2023 г. се задоволи с петото място.

СУ „Св. Климент Охридски“ бележи спад в представянето си, след като година по-рано се нареди на 561 място. Други български висши учебни заведения не попаднаха в класацията.

Гърция е балканската държава, която бележи най-доброто представяне в класацията, като 8 гръцки университета попаднаха в нея. Пред "Алма матер" се нареждат Националния технически университет в Атина (347 място), Национален и Каподистрийски университет в Атина(444 място), Солунски университет „Аристотел“ (530 място) и Критския университет (534 място).

В класацията попаднаха и 10 румънски университета, като никой от тях не изпреварва Софийския университет.