Приложение с големина 25 мегабайта - а се оценява на $20 милиарда. Приблизително по милиард на мегабайт. Така е оценена една от най-масовите мании в модерния свят - тъй наречения снапчат. Според мнозина той е единственият конкурент на фейсбук. Приликите не са чак толкова много, но ако след време би било възможно фейсбук да бъде изместен от нова социална мрежа и да загине, както се случи с MySpace, то снапчат изглежда като абсолютен колос на пазара.

Идеята на приложението е следната: като всички други то предлага онлайн разговори, списък с приятели, последвания на различни личности и други възможности от такъв тип. Има обаче още една услуга, която прави снапчат предпочитан. И тя е следната: можете да зададете за колко време снимката или видеото, което сте изпратили, да е видимо за другата страна. Това време може да е от 1 до 10 секунди. Знаейки, че съдържанието ще бъде изтрито след толкова кратко време, със сигурност може да си позволите да споделите по-шантави снимки, които не бихте качили във фейсбук или изпратили по скайп, така че да останат завинаги на разположение в личния компютър на приятел или в архивите на социалната мрежа. Ако случайно пък човекът отсреща е достатъчно злонамерен, за да заснеме снимката със собствения си телефон, снапчат ти праща сигнал, че „приятелят" ти не е спазил правилата. Ако тръгнеш да „лъжеш системата", другите веднага разбират, че си ненадежден, и общо взето те игнорират до края на живота ти - поне виртуалния.

С тази идея за самоизтриващи се с таймер снимки снапчат носи голямо преимущество пред другите мрежи: всеки спира да се грижи за „официалното" си „аз" и започва да разкрива истинската си природа, споделяйки свободно всички глупости, които го вълнуват. Фейсбук те оковава в изискването винаги да се чувстваш пристегнат като политик на пресконференция, докато снапчат ти дава пълната свобода да изявиш себе си, без да се интересуваш от последствията. Към това няма как да не добавим и още една 18-плюсова и еротична възможност, която снапчат предпоставя: виртуалният секс и пращането на разголени снимки никога не е бил по-спокойно и радостно занимание - не се страхуваш, че човекът отсреща би могъл да злоупотреби с фотосите, тъй като те се самоизтриват. Същото важи за видео клиповете - те отново се изключват след определено обратно броене.

Очаквано, мрежата снапчат е окупирана от тийнейджърите, но в световен мащаб се наблюдава тенденция към увеличаване на 40+ годишните, които се регистрират.