Обвиняемият за нападението на 18-годишната Дебора Георги Георгиев остава в ареста, реши на своето заседание Окръжният съд в Стара Загора.

"Въззивен състав на Окръжния съд потвърди определението на Районен съд – Стара Загора, с което са оставени без уважение искането на 26-годишният Георги за изменение на взетата му мярка за неотклонение „задържане под стража” в по-лека и искането на Районна прокуратура – Стара Загора за определяне на срок, в който е недопустимо да бъде направено ново искане за изменение на мярката", добавят от съда.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора поиска да бъде потвърдено определението на първоинстанционния съд в частта относно мярката за неотклонение и заяви, че поддържа протеста на Районна прокуратура – Стара Загора.

Защитниците на обвиняемия пледираха мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека такава. В последната си дума Георги също поиска по-лека мярка.

Съдебният състав, след като се запозна с материалите по делото и изслуша страните, постанови определение, с което изцяло потвърди определението на Районен съд – Стара Загора. Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

От съда уточняват, че съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за неивнен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Инцидентът стана в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. 

Той бе освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда", въпреки че Дебора бе нарязана с макетно ножче и впоследствие се наложиха 400 шева. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение.  Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.