Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" беше включен в националната електроенергийна система днес в 9:07 часа, съобщиха от атомната централа.

Шести блок бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. След изпълнение на необходимите ремонтни работи са направени тестове и изпитания на оборудването, предвидени съгласно изискванията за безопасна експлоатация.

През юни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ потвърди пред bTV, че човешка грешка е довела до излив на радиоактивна вода. Експертът заяви още, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода, но няма опасност и проблемът е бил отстранен. 

По време на изслушването в НС енергийния министър Владимир Малинов подчерта, че няма облъчен персонал, но операторите, които са били на смяна в деня на инцидента, са отстранени. 

Проверките, извършени от независими експерти и от Агенцията за ядрено регулиране, потвърждават работоспособността на съоръженията и системите, посочват от АЕЦ "Козлодуй".

В съответствие с технологичния регламент натоварването на блока се извършва поетапно. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно графика за електропроизводство, пише още в съобщението.