Стотици хора се евакуираха пеша болницата „Ал-Шифа“ в Газа в събота, видя на място журналист на AFP, след като директорът на болницата каза, че израелската армия е наредила болницата да бъде изпразнена.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването разкри в изявление, че 120 ранени все още са в заведението, заедно с неуточнен брой недоносени бебета, добавяйки, че е във връзка с Червения кръст относно бебетата. Длъжностни лица добавиха, че медицински персонал е останал, за да се грижи за онези, които не могат да бъдат преместени.

Колони от болни и ранени, някои от тях с ампутирани крака, разселени хора, лекари и медицински сестри, си проправиха път към крайбрежието. Израелската армия отрече да е наредила евакуацията.

Армията „се присъедини към искането на директора на болницата „Ал Шифа“ да даде възможност на допълнителни жители на Газа, които бяха в болницата и биха искали да се евакуират, да го направят“, се казва в изявление на армията. ООН изчисли, че 2300 пациенти, персонал и разселени палестинци са се укривали в „Ал-Шифа“ преди израелските войски да навлязат в сряда.

Израел обвинява Хамас, че организира атаки от скривалища под обширния здравен комплекс, а войските му претърсват сградите за доказателства в подкрепа на твърденията си. Хамас, ислямисткото движение, което управлява Газа и има въоръжено крило, последователно отрича да използва болници като бази за бойци. Здравни служители на Хамас казват, че десетки пациенти са починали в болницата поради спиране на тока, причинено от недостига на гориво заради интензивните битки в северната част на Газа.