Президентът Доналд Тръмп подписа в неделя през нощта мащабния закон на стойност 2,3 трилиона долара за подпомагането заради коронавируса и за финансирането на работата на правителството. Това предотвратява частичното спиране на функционирането на правителството във вторник и задържането на милиарди долари помощи заради коронавируса за милиони американци.
След като в коледната вечер бяха направени приготовления в Мар-а -Лаго  Тръмп да подпише пакета за COVID-помощите и закона за финансиране на администрацията, тези планове бяха зарязани от президента в последната минута. В резултат щяха да отпаднат критично важни помощи за милиони нуждаещи се безработни американци, а правителството бе на път да спре да функционира във вторник, ако законопроектът остане неподписан. Законопроектът е бил прехвърлен в Мар-а -Лаго, тъй като Тръмп не е казал изрично дори на помощниците си какво е намерението му и затова те са провели подготовка за подписване в неговия клуб във Флорида. [caption id="attachment_256508" align="alignnone" width="766"] Доналд и Мелания Тръмп на тръгване за курорта Мар-а Лаго във Флорида /Сн: БТА, АР/[/caption]
Както Конгресът, така и много от най-близките сподвижници на президента останаха на тъмно относно неговите намерения. Той не е направил никакви разяснения, откакто публикува видео в четвъртък, в което възразява на законопроекта. Всъщност той имаше възражение предимно по наредби от законопроекта за финансиране на департаментите, а не към този за подпомагането, но каза:
"Това е наречено законопроект за подпомагане заради COVID, но няма почти нищо общо с COVID."
Въпреки че законопроектът за разпределение на фондовете за федералните служби за следващата година е комбиниран с договорката за стимулите, финансирането, което ще се разпредели по този законопроект, не означава намаляване на средствата в пакета за подпомагането заради COVID.
Когато лидерите в Конгреса постигнаха споразумение за пакета за подпомагане (900 млн.долара) след месеци преговори, сподвижниците на Тръмп го подписаха, като смятаха, че президентът е с тях, въпреки че, според данни от двама държавни служители, те не са очаквали Тръмп да е прегледал пакета детайлно.
Президентът бе под натиска и на двете страни в Конгреса да превърне законопроекта в закон. За това го призова и неговият наследник на поста Джоузеф Байдън, който предупреди за "опустошителни последствия", ако Тръмп се забави с подписването.