По-малко от 6 дни до изборите в САЩ, които изглеждаха предрешени само преди две седмици, надпреварата е непредсказуема, след като ФБР се намеси в тях. Шефът на бюрото Джеймс Коми поднесе най-голямата октомврийска изненада в съвременната политическа история. Той обяви в писмо до Конгреса, че служителите му са отворили отново разследването за имейл сървъра на Хилъри Клинтън. Това се наложило, след като били открити нови имейли, които били "свързани" с разследването.

Независимо че след това се разбра, че тези мейли вероятно нямат нищо общо със самата Клинтън, заглавията и новинарските емисии в следващите 3 дни бяха доминирани само от това.

Според източници от ФБР става въпрос за имейли, открити в устройството на сътрудника на Клинтън Хума Абедин във връзка с разследването срещу нейния съпруг Антъни Уинър. Бившият конгресмен стана известен с изпращането на свои голи снимки на различни жени в интернет. ФБР го разследва по подозрения, че едното от момичетата е било непълнолетно.

В писмото си Коми уточнява, че не е ясно дали тези нови материали са "значителни" или квалифицирани като "строго секретни" и кога ФБР ще приключи с тяхната проверка.

Неприятната новина за кампанията на Клинтън идва три месеца след като Коми обяви, че няма данни бившият държавен секретар да е престъпила закона с използването на личен сървър, но действията й били "безотговорни".

Тръмп не закъсня с реакция. В началото на митинг в Ню Хемпшир той каза, че отварянето на разследването показва кураж от страна на ФБР "да поправят ужасната грешка, която са допуснали".

Шефът на щаба на Клинтън Джон Подеста поиска от шефа на ФБР незабавно да оповести повече информация за тези нови имейли. Според него е подозрително моментът, в който ФБР съобщават за тези нови елементи.

"Невероятно е да видим нещо такова 11 дни преди президентските избори, пише Подеста в съобщение до медиите. - Директорът на ФБР дължи на американския народ незабавно да покаже всички детайли за това, което в момента проверяват. Ние сме убедени, че те няма да доведат до заключение, различно от разследването на ФБР през юли."

Действията на Коми са в разрез с десетилетна традиция - правосъдните власти не коментират текущи разследвания срещу кандидати 60 дни преди изборите. ФБР е следвало точно този принцип през лятото за две разследвания - едното, свързано с Клинтън и фондацията на семейството й, а другото за подозрителни връзки между шефа на щаба на Тръмп и украински и руски власти.

Решението на Коми да изпрати писмото до Конгреса беше критикувано от бивши правосъдни министри и висши служители от системата и от двете партии.

Какъв ще бъде ефектът от действията на Коми върху изборния резултат, предстои да разберем.

Но в проучване на  ABC/Washington Post от вторник Тръмп води пред Клинтън с 46 на 45 процента. Разликата е в рамките на статистическата грешка, но същото проучване преди две седмици даваше 12 на сто преднина за бившата първа дама. Моделът на "Ню Йорк таймс" сега дава 25% шанс за Тръмп да спечели изборите - скок със 17% от миналата седмица. А електоралната карта на BG VOICE, която даваше 320 сигурни електорални гласа за Клинтън, сега показва 272 - все още над нужните за победа, но далеч  от осигуряващата спокойствие преднина.

Въпреки това щабът на Клинтън продължава да показва увереност и да се възползва напълно от безпрецедентната изборна машина, която построиха през последните месеци. От програмите за насърчаване на ранното гласуване през доброволците до огромното количество кеш, с които разполагат дни преди финала, екипът на Клинтън изглежда уверен в победата.

Седмица преди вота кампанията има в банката малко над 153 милиона долара - най-високата сума в този период от надпреварата в историята на САЩ. Това им позволява да купят рекламно време в щати, където традиционно гласуват за демократите, като Колорадо, Ню Мексико, Вирджиния и Мичиган. Там през последните дни играе и Тръмп - с 25 милиона долара за нови реклами. Едва ли това ще му помогне да обърне вота в тези щати, но кара демократите да се отбраняват. От щаба на Клинтън казват, че излъчването на реклами в тези райони толкова късно е предварително планирано, а и се радват на рекордни дарения, след като шефът на ФБР пусна бомбата за мейлите в петък ($11,3 млн. за 72 часа).

По-ефективна стратегия за Тръмп се оказват атаките срещу Обамакеър - застраховките по здравната реформа на президента отбелязват драстичен скок на много места в страната за догодина. Тръмп и вицето му пробваха да нанесат най-силния удар срещу Обамакеър в Пенсилвания - щат, който трябва да обърнат на своя страна, ако искат да спечелят. "Не може да вярваме на Хилъри Клинтън с нашето здравеопазване повече, отколкото може да й вярваме с класифицираната информация", каза Пенс. Тръмп пък обеща, че ще поиска специална сесия на Конгреса, за да отменят закона "незабавно", ако спечели, пропускайки факта, че демократите ще блокират процедурно това.

Но каквото и да прави Тръмп, е малко вероятно той да спечел Пенсилвания - нещо, което изглеждаше възможно само преди няколко седмици.

Не всички новини обаче са добри за Клинтън. Предварителното гласуване носи микс от добри и лоши новини за нея.

Досега са гласували над 26 милиона души, което е рекорд и два пъти повече от същия период на предишните президентски избори  (2012 г., Обама срещу Ромни). Почти половината пуснати гласове (12,6 млн.) са в щати, които смятаме, че са оспорвани.

Данните показват, че в Аризона, Джорджия и Пенсилвания републиканските гласоподаватели изпреварват гласоподавателите, макар и с по-малка разлика сега, отколкото през 2012-а.

В други оспорвани щати като Айова, Северна Каролина, Невада, Охайо и Уисконсин демократите гласуват повече от републиканците, показват данните седмица преди вота.

Ситуацията във всички тази щати е традиционна. Но нещата в Колорадо, Мичиган и Вирджиния са наобратно. Ако през 2012 г. републиканците са имали преднина, тази година демократите водят в предварителното гласуване.

Проблемът за Клинтън, изглежда, е във Флорида, където резултатите са почти равни, но демократите не могат да стигнат нивата на предварителното гласуване от 2012 година. Особено трудно за щаба на бившия държавен секретар изглежда достигането на афро-американските гласоподаватели, които ще решат и изхода от битката във Флорида. А хората на Клинтън знаят, че победа там със сигурност означава и загуба на Тръмп.

Независимо от всички проучвания, десетките милиони за реклама и усилията всеки избирател да бъде закаран до урната, май тези избори ще бъдат най-драматичните в съвременната история. И не само защото при тези противоречиви кандидати резултатите са толкова близки. А защото не знаем дали в сряда, 9 ноември, ще имаме отговор на въпроса кой ще бъде следващият президент на Америка. Тръмп не казва дали ще признае резултатите от изборите. Някои анализи показват равен резултат в електоралната колегия - 269 на 269, а ако данните в оспорваните щати са толкова близко, колкото показват проучванията, е възможно да има повторно преброяване  (спомнете си кошмара от 2000 година Гор срещу Буш). На тези избори всичко може да се случи. Остават само няколко дни до големия финал.