от Де Мойн, Айова

Айова направи предупредителния изстрел - двете партии трябва да се готвят за дълга и изтощителна битка, преди да имат ясна номинация за президентските избори през ноември.

Ако само преди месец Хилъри Клинтън изглеждаше неизбежният кандидат при демократите, то сега това съвсем не е сигурно. Бърни Сандърс - ветеран сенатор от Вермонт, успя да увлече масите с популистката си социалистическа реторика и в първия щат, който гласува на предварителните избори, имаше почти еднакъв резултат с Клинтън - разликата между двамата е 0,3%. В деня след обявяването на резултатите кампанията на Сандърс получи над 3 милиона долара в дарения. Основно от много на брой обикновени хора и малки суми. След седмица ще гласува Ню Хемпшир. Там Сандърс има двойна преднина пред Клинтън - 60 срещу 30%, според едно проучване. А след това идва ред на Южна Каролина и Невада, където бившият държавен секретар има повече шансове за победа. Сандърс разчита основно на млади избиратели и бели. Клинтън обаче има сериозна преднина при латиносите, афроамериканците и по-възрастните гласоподаватели - коалиция, която би трябвало да й донесе победи в Южна Каролина и Невада. Но доброто представяне на Сандърс и десетките милиони, които е събрал от донори в сметките, ще направи представянето й доста по-трудно и не толкова убедително. А сенаторът настоява и за допълнително дебати, които представляват опасност за Клинтън. И ако засега и двамата се въздържат от директни лични нападки, това ще стане все по-трудно в бъдеще. Продължителната битка между двамата кара Клинтън да променя позициите си по ключови социални и икономически въпроси, отивайки все по-наляво и по-близко до Сандърс. Но това може да се окаже опасно на изборите през ноември, когато независимите гласоподаватели (тези, които не се определят нито като републиканци, нито като демократи) ще търсят кандидата с по-центристки разбирания.

А дългата и изтощителна кампания ще изразходва както пари от ковчезите на двамата кандидати, така и ще удари допълнително по имиджа на Хилъри (ако допуснем, че националните проучвания са верни и тя ще спечели), която все още не може да избяга от скандала с имейлите от времето й на държавен секретар.

И ако при демократите ситуацията изглежда като здравословни дебати и сблъсък на идеи, то

при републиканците битката е за душата на партията

Колкото и невероятно да ни изглеждаше преди няколко месеца, най-популярните кандидати (от общо 17 в началото) са ексцентричният милиардер Доналд Тръмп и Тед Круз. Двамата споделят много общи крайни идеи. Разликата е, че Круз ги опакова по-добре от скандалните изказвания на Тръмп. Но и за двамата можем да кажем, че са далеч от това, което приемаме, че вярва републиканската партия. Фактът обаче е, че в Айова Круз спечели пред Тръмп (28 на 24%). Мнозина отдават това на три сериозни грешки в кампанията на Тръмп. Първо, с високомерното си отношение той успя да обиди някои от гласоподавателите в щата. Макар и малко на брой, те следят внимателно кампанията и са готови да накажат всеки кандидат, който не изпълни техните очаквания - от лична среща с тях до това да яде традиционните им сандвичи. А Тръмп залагаше на звездната си мощ и организираше големи митинги, но избягваше срещите отблизо.

Второ, към това той добави и решението си да не се яви на последните дебати заради спора си с една от водещите на FOX News - Мегън Кели, което някои избиратели в Айова изтълкуваха като пренебрежение към тях.

Но може би най-фатална беше третата му грешка. Тръмп, който основно финансира кампанията си сам, не инвестира достатъчно в модерна база данни, която да таргетира неговите поддръжници и да ги превърне в реални гласоподаватели. Грешка, която преди 8 години допусна и Клинтън и това й костваше загубата в Айова от новака Барак Обама. Да накараш тези, които те подкрепят, да отидат да гласуват, особено при архаичната система в Айова, е от жизненоважно значение.  Дори и да трябва да ги извозваш с автобуси - както прави една партия в България. Но Тръмп не направи това и въпреки че проучванията му даваха между 4 и 7% преднина пред Круз в дните преди вота, тези хора явно не се явиха на партийните събрания. Кампанията на Круз пък разчиташе на повече от 800 доброволци, които работеха по 12 часа на ден - звъняха по телефоните и обикаляха от врата на врата, за да организират поддръжниците на сенатора. И това му се отплати.

Но най-голямата изненада в Айова беше

силното представяне на Марко Рубио

Сенаторът от Флорида с кубински корени получи само с процент по-малко от Тръмп и още в първите минути след това стана ясно, че партийните лидери и функционери на републиканците са готови да хвърлят цялата си подкрепа - финансова и друга, върху него, за да спрат Тръмп и Круз. Най-сериозната пречка това да стане веднага е може би бившият ментор на Рубио - ексгубернаторът на Флорида Джеб Буш. Той се представи ужасно в Айова, но има силна трета позиция в проучванията в Ню Хемпшир. Неговата кампания прекара вторник след изборите в опит да убеди партийните лидери и големи донори да не се отказват от него. Но това зависи изцяло от представянето му в Ню Хемпшир. А енергията в момента е на страната на Рубио. Ако той успее да има силен резултат и там, то очакванията са повечето кандидати вдясно да се откажат от надпреварата и партията да се обедини около Рубио и срещу Тръмп и Круз.

И букмейкърите, изглежда, са съгласни с този сценарий. Според сайта Oddschecker залозите определят шансовете на Рубио да спечели номинацията 3 към 1. Но шансовете му се подобриха значително, след като бяха обявени резултатите в Айова. Обратното се случи при Тръмп - в понеделник сайтовете за залози му даваха 50% шанс да спечели номинацията, сега са под 33%.

Много икономисти казват, че тези данни са по-верни от проучванията, защото хората, които дават парите си, разчитат на по-добра и логична информация, отколкото на медийните емоции и временното внимание, което кандидатите им оказват по време на кампанията.

При демократите въпреки доброто представяне на Сандърс в Айова неговите шансове да спечели номинацията остават все така ниски - 20 на сто.