Протестът на руската журналистка Марина Овсянникова в телевизия Първи канал стана повод за много коментари в България и по света.
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира темата в социалните мрежи:
"Живеем в особени времена. Уверявам ви – нито се чувствам мъдрец, нито ментор. На всеки от нас му се случват различни неща, но пандемията, а сега и войната, ни се случва на всички. Всеки от нас трябва да проявява смелост, да взима трудни решения. Всеки ден. Просто такъв е животът. Но кой е предполагал, че ще има война? Тогава смелостта и трудните решения придобиват друга стойност.
Вчера гледах по телевизията какво е направила Марина Овсянникова. Вероятно и вие сте гледали – редакторката в Първи канал на обществената руска телевизия изскочи на живо в новините, застана зад водещата и издигна транспарант с надпис: „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната.“ Въпросната Марина предварително е качила в интернет и свое видео, в което заявява, че това, което става в Украйна е престъпление, че Русия е агресор и че тя самата изпитва срам, защото е позволила да се зомбират руснаците с кремълската пропаганда.
Къде ли е сега Марина? Никой не знае. Но всеки един от нас може да предположи къде е. Знаела ли е Марина какво ще й се случи, след като направи това, което направи? Е, разбира се, че е знаела. Обаче достойнството и това да си добър човек са по-големи и по-важни от страха.
На всеки от нас му се случват страшни неща и всеки от нас трябва да бъде смел. Като Марина. Повярвайте ми, нито се чувствам ментор, нито човек, който казва на другите какво да правят. Просто се впечатлих от тази Марина. И си помислих – аз бих ли го направил. А вие?"