По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление", каза Ива Митева от "Има такъв народ", опитвайки се да внесе яснота по изявлението на Слави Трифонов. 

Лидерът на ИТН

призова българите да гласуват на референдум и да изберат дали България да остане парламентарна, или да се превърне в президентска република.“Аз видях политическата система отвътре и ще ви кажа следното: Там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт”, каза Трифонов на фона на драматична музика, облечен с черно кожено яке.Изказването му предизвика редица коментари и дебати.

Корнелия Нинова заяви,

че това би било разрушително. "Имаме нужда от стабилност, а не от допълнително разбиване”, посочи тя.“Трифонов обяви, че ИТН ще бъдат гарант за този референдум, но нека си припомним какъв гарант бяха за предишния такъв. Нищо не се случи, само употребиха гласа на хората." 

Трифонов не бил уточнил

коя от двете форми на република бил имал предвид - полупрезидентска или президентска, заяви Митева пред bTV."Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание", обясни Митева какво е искал да каже Слави Трифонов.